Уруський про крейсер «Україна», турецькі корвети і британські катери

Уруський про крейсер «Україна», турецькі корвети і британські катери

Позиція Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості щодо спільних проєктів спрямованих на посилення флоту – це максимальне завантаження підприємств суднобудівної галузі України.

Про це віцепрем’єр-міністр України — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський розповів в ексклюзивному інтерв’ю директору Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентину Бадраку та оглядачу газети «День» Миколі Сіруку.

М.С.: — Ми маємо меморандум про співпрацю з Великою Британію щодо будівництва ракетних катерів, підписаний під час візиту Зеленською до Лондона. З іншого боку під час візиту до Києва президента Директорату оборонної промисловості Ісмаїла Деміра було досягнуто домовленості з Туреччиною щодо будівництва в Миколаєві корвета, а також у цьому місті досі стоїть крейсер «Україна». Можете прояснити, що відбувається з цими питаннями?

— Що стосується крейсера «Україна», ця історія тягнеться вже десятками років і переходить, як «перехідний прапор» від уряду до уряду і досі рішення не прийнято. Те, що він не може взагалі бути введений до складу ВМС, зрозуміло. Більше того цей крейсер заважає заводу, займаючи місце. І третє, що цього року прийнято рішення про демілітаризацію корабля, зняття повністю всього озброєння. А після цього можливо буде прийнято рішення про його продаж, а ні, то утилізацію.



Ситуація з ракетними катерами. Минулого року Міноборони підписало відповідний меморандум. Зараз ми очікуємо кінцевої реакції британської сторони, бо поки що не має до кінця визначеності, який це буде тип катера. Є розуміння щодо озброєння на цих катерах, і що локалізація будівництва цих катерів має бути в Україні. Поки що невідомо, скільки катерів буде побудовано на верфях у Великій Британії, чи ми одразу перейдемо на локалізацію в Миколаєві. Усе це предмет додаткових перемовин, які, я сподіваюсь, у цьому році будуть продовжені Міністерством оборони.

Наша позиція, щоб максимально завантажені були підприємства суднобудівної галузі України. А вже які характеристики чи параметри — це парафія Міністерства оборони, ВМС.

По корвету ми просунулись набагато дальше, бо вже фактично підписано контракт з турецькою стороною. І передбачається початок першого будівництва корабля на турецькій верфі, а всіх наступних — вже в Україні. Залишається до кінця не вирішеним питання використання напрацювання проєкту 58250 — корвету «Володимир Великий». Там були зроблені серйозні напрацювання і було б правильно якимось чином їх використати. Хоча я не впевнений, що це можливо.

Принциповим є питання силових установок для корветів. Позиція міністерства полягає в тому, що це мають бути однозначно наші газотурбінні установки виробництва ДП «Зоря -Машпроект».