Екіпаж флагману Морської охорони вшанував пам’ять Григорія Куроп’ятникова

Екіпаж флагману Морської охорони вшанував пам’ять Григорія Куроп’ятникова

З нагоди сторічного ювілею Григорія Олександровича Куроп'ятникова екіпаж флагманського корабля Морської охорони ДПСУ, який носить його ім’я, вшанував пам’ять героя.

Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби України.

Екіпажі корабля всіх часів підтримують міцний, майже родинний зв'язок із близькими Григорія Олександровича. Вже понад 30 років родина героя опікується долею корабля, часто бувають у гостях, знають всіх командирів особисто. На жаль, дружина Григорія Ганна Олексіївна кілька років тому померла, але діти, онуки, правнуки героя трепетно бережуть традиції і пам’ять про легендарного пращура – щороку приїздять на День корабля із душевними символічними подарунками.

Сьогодні діючий екіпаж під час ритуалу підняття прапору згадав героїчний шлях Григорія Куроп’ятникова, ушанувавши його звитягу.

Екіпаж флагману Морської охорони вшанував пам’ять Григорія Куроп’ятникова

Герой Другої світової війни Григорій Куроп’ятников народився 24 січня 1921 року. Із закінченням семи класів школи, працював токарем на заводі сільськогосподарських машин. У 1939 році вісімнадцятирічний юнак був покликаний для захисту Батьківщини. Службу розпочав в Прикордонних військах, на одному з катерів 4-го Чорноморського загону прикордонних суден Укранського прикордонного округу.

З початком війни загін прикордонних суден був переданий до складу Чорноморського флоту. Григорій Куроп’ятников воював спочатку кулеметником, з вересня 1941 року командиром відділення мінерів. Брав участь у бойових діях в гирлі Дунаю, в обороні Одеси і Севастополя. У грудні 1941 року його катер висаджував десантів на Керченський півострів і евакуював звідти ж розбиті війська Кримського фронту в травні 1942 року.

Протягом пекельних 1942-1943 років обороняв чорноморське узбережжя, брав участь у висадці десантів і в забезпеченні військових плацдармів. 25 березня 1943 року Григорій Куроп'ятников, відбиваючи кулеметним вогнем атаку ворожих літаків, запобіг загибелі катера. У цьому бою був тяжко поранений в груди і в голову, втратив ліву руку

За зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистським загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм старшині 2-ї статті Григорію Куроп'ятникову присвоєно звання Героя!

Екіпаж флагману Морської охорони вшанував пам’ять Григорія Куроп’ятникова

Після виходу з госпіталю в кінці 1943 року Григорій Куроп’ятников був призначений комендантом берегової бази на флоті. У травні 1944 старшина І статті Г. А. Куроп'ятников був демобілізований через інвалідність, але за характером всидіти вдома не міг. Повернувшись до Кропивницького, працював диспетчером.

25 лютого 1982 року героїчне серце зупинилося, поховали Григорія Олександровича в Пантеоні Вічної Слави міста Кропивницького.

Традиційно в знакові дати відбувся і сеанс колективного зв’язку із родичами Григорія Олександровича, наразі головними «зв’язківцями» в родині є дочка героя Світлана Григорівна та онуки Костянтин та Олександр Борисовичі. Вони обмінялися з екіпажем теплими спогадами і добрими побажаннями миру, здоров’я, добробуту і нових цікавих зустрічей.

Подвиг героя живе, доки його пам’ятають!