Міноборони позиватиметься до «Кузні на Рибальському» за невчасну поставку розвідувального корабля

останнє оновлення 21.01.21
розвідувального корабля проєкту Лагуна

Міноборони України готує судовий позов до ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» через невчасне виготовлення та поставку середнього розвідувального корабля проєкту «Лагуна».

Відповідно до умов державного контракту, корабель мали поставити до 20 вересня 2019 року, однак зобов’язання за контрактом підприємством виконано не було, повідомляють в оборонному відомстві.

У лютому 2020 року оборонне відомство подало до Господарського суду м. Києва позов про стягнення з ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» 163 258 338,89 грн штрафних санкцій за порушення терміну поставки корабля. Згодом розгляд цієї справи було зупинено за клопотанням заводу, оскільки підприємством було подано позов про зобов’язання Міноборони продовжити термін поставки корабля. Рішенням Господарського суду м. Києва, що ґрунтується на висновках торгово-промислової палати України, термін виконання зобов’язань за контрактом було продовжено до 30 листопада 2020 року.

З огляду на наявність продовженого у судовому порядку терміну виконання зобов’язань за контрактом, у Міноборони були відсутні підстави для продовження позовної роботи та стягнення з ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» штрафних санкцій за порушення терміну поставки корабля за тим же контрактом. З метою недопущення втрати судового збору у розмірі 735 700 грн до суду було подано клопотання про залишення позову без розгляду та повернення Міністерству оборони України судового збору



Втім, станом на 30 листопада 2020 року ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» роботи за контрактом не виконало, на підставі чого підприємству було виставлено відповідну претензію.

Днями ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» поінформувало Міністерство оборони, що готується до завершення робіт та проведення державних випробувань корабля.

Водночас, через невиконання умов контракту, Міністерством оборони України наразі готується позов до суду про стягнення штрафних санкцій за порушення зобов’язань ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському».

Контракт між Міністерством оборони України та ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» на виконання державного оборонного замовлення було укладено 29 грудня 2017 року.



Доповнення від 21.01.2021

У відповідь на звинувачення з боку Міноборони, ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» наполягає на тому, що сумлінно виконало свої зобов’язання за контрактом, попри пандемію і тиск влади, водночас Міноюорони в 2019 році припинило фінансування проєкту всупереч умовам контракту і власним зобов’язанням. Повний текст заяви »»

фото корабля © Сергій Смолєнцев / Думская