«Кузня на Рибальському» відкидає звинувачення Міноборони щодо корабля-розвідника і подаватиме зустрічний позов

Лагуна

У відповідь на звинувачення з боку Міноборони, ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» наполягає на тому, що сумлінно виконало свої зобов’язання за контрактом про виготовлення середнього розвідувального корабля Laguna, попри пандемію і тиск влади.

Нагадаємо, що днями Міністерство оборони України поширило заяву, що готує судовий позов до підприємства через невчасне виготовлення та постачання середнього розвідувального корабля проєкту «Лагуна». Відповідно до умов контракту, який було укладено 29 грудня 2017 року, корабель мали поставити до 20 вересня 2019 року, однак зобов’язання за контрактом завод не виконав, повідомили в Міноборони.

Приватне акціонерне товариство «Завод «Кузня на Рибальському» офіційно прокоментувало заяву Міністерства оборони та виклало свою версію подій:

Підприємство зробило все можливе і навіть неможливе для доведення корабля до максимально високого рівня готовності. Це відбувалося за умов, коли Міністерство оборони як замовник ще в 2019 році припинило фінансування проєкту всупереч умовам контракту і власним зобов’язанням. У результаті ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» вклав в його реалізацію 300 мільйонів кредитних і власних обігових коштів.

Крім того, з метою прискорення передачі корабля Замовнику, підприємство влітку 2020 року зверталось до Міністерства оборони з пропозицією розпочати ходові випробування. Але рішення про початок випробувань було погоджено МО восени, лише після рішення суду про перенесення строку передачі корабля.

ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» вдасться до юридичного захисту своєї позиції та готує зустрічний позов. Наголошуємо, що продукція вітчизняного виробника ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» якісна і дешевша у 4-5 разів за іноземні аналоги. Ми налаштовані на конструктивну співпрацю з Міністерством оборони Україн.и

Міноборони повідомляло, що в лютому 2020 року вже подало до Господарського суду м. Києва позов про стягнення з заводу 163,3 млн грн штрафу за порушення терміну поставки корабля. Згодом розгляд справи було зупинено за клопотанням підприємства, через подання ним позову про зобов’язання Міноборони продовжити термін поставки. Рішенням суду, що ґрунтується на висновках торгово-промислової палати України, термін виконання зобов’язань за контрактом було продовжено до 30 листопада 2020 року.

Втім, як поінформувало оборонне відомство, станом на 30 листопада 2020 року ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» роботи за контрактом не виконало, на підставі чого підприємству було виставлено відповідну претензію.



Нагадаємо, що корабель було закладено на заводі «Кузня на Рибальському» як риболовецький морозильний траулер, згодом корпус вирішили добудувати в якості розвідувального корабля для ВМСУ за темою «Лагуна». 23 квітня 2019 року судно спустили на воду, а у травні під час зварювальних робіт на ньому сталася пожежа. У жовтні минулого року корабель було доправлено до Одеси, для добудови на потужностях підприємства «Судноверф Україна».

Відомо, що корабель, призначення якого ведення радіо-, радіотехнічної, радіолокаційної та оптико-електронної розвідки, обладнаний вітчизняною станцією пасивної радіотехнічної розвідки (СРР) «Мельхіор» ДП НДІ «Квант-Радіолокація», характеристики якої перевищують можливості відомої СРР «Кольчуга» – максимальна дальність виявлення цілей до 450 км, одночасно може відстежувати до 200 цілей на воді, у повітрі та на узбережжі. Також серед ймовірного обладнання можуть бути імпортовані до України у травні 2019-го широкосмугові пеленгаторні антени компанії Rohde & Schwarz.

Технічні характеристики корабля:
Довжина: 54,8 метрів
Ширина: 9,8 метрів
Водотоннажність: 1220 тонн
Швидкість: 11,6 вузлів
Дальність плавання: 7200 миль
Автономність: 28 діб
Екіпаж: 29 осіб



фото корабля © Сергій Смолєнцев / Думская