Морська охорона формує ще один дивізіон катерів

Морська охорона формує ще однин дивізіон катерів

Морська охорона стрімко розвивається за рахунок власного потенціалу і за підтримки міжнародних партнерів. У 2020 році розгорнуто Ізмаїльський загін Морської охорони та Бердянський дивізіон катерів, розпочато формування ще одного дивізіону – Скадовського.

Підсумки 2020 року підбили в Регіональному управлінні Морської охорони ДПСУ.

Понад 40 одиниць корабельно-катерного складу здійснили півтори тисячі виходів в море на службу. Пройшовши майже 70 тис. морських миль, проконтролювали порядок плавання та перебування в територіальному морі, внутрішніх водах, в прилеглій зоні та у В(м)ЕЗ України понад 12 тис. суден закордонного й прибережного плавання, провели понад 1000 оглядів.

У 2020 році вдалося налагодити й активізувати дієву взаємодію з прикордонною авіацією: забезпечено близько 170 польотів, що в 3 рази більше за статистику 2019-го.

Для реалізації оперативної інформації, забезпечення силової підтримки корабельно-катерного складу в морі, значно підвищено щільність застосування відділів спеціальних дій в охороні кордону. Як результат, не допущено порушень режиму держаного кордону в зоні відповідальності Морської охорони. Забезпечено встановлений прикордонний режим у територіальному морі та внутрішніх водах річки Дунай.

Морська охорона формує ще однин дивізіон катерів

Завдяки підтримці партнерів стартувало облаштування пунктів базування в Бердянську, Маріуполі, попереду реалізація масштабного проєкту щодо реконструкції пункту постійного базування корабельно-катерного складу в Одесі. Триває масштабна й всебічна підготовка до прийняття перших кораблів, вироблених в рамках українсько-французького проєкту.

Навчальний центр Морської охорони, де готується основний кадровий потенціал молодших спеціалістів, минулого року підготував близько 450 фахівців, оновлено матеріально-навчальну базу, програма навчання динамічно осучаснюється, викладацький склад швидко і змістовно насичує матеріали занять новими знаннями і технологіями.

Зона відповідальності Морської охорони включає 765 миль морської ділянки кордону України, з яких 509 миль – Чорним морем, 132 милі – Азовським та 26 миль – Керченською протокою. Протяжність кордону по річці Дунай – 98 миль. Площа виключної (морської) економічної зони сягає понад 21 тисячу квадратних миль. Після анексії АР Крим до тимчасово непідконтрольної території віднесено 413 миль морського кордону, з яких 290 – в Чорному морі, 97 – в Азовському та 26 миль Керченської протоки. У В(м)ЕЗ – понад 15 тисяч квадратних миль.