Приватна компанія показала новий бойовий модуль «Воля-Д»

Приватна компанія показала новий бойовий модуль Воля-Д

В Україні показали новий дистанційно керований бойовий модуль для бронетехніки «Воля-Д» – модифікацію БМ «Воля», що розроблений ТОВ «ВАК «Нова Технологія» (Nova Technology).

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням засновника сайту Defence Blog Ділана Малясова, який оприлюднив фото модулів на своїй Facebook-сторінці.

За інформацією сайту підприємства-розробника, бойові модулі — призначений для боротьби із броньованими й неброньованими, наземними й низьковисотними не швидкісними цілями.

Головна відмінність від БМ «Воля» – усі складові частини модуля та боєкомплект розміщуються усередині модуля над корпусом бойової машини, робоче місце оператора може розташовуватись у будь-якому місці машини. У БМ «Воля» оператор управляє модулем з робочого місця, розміщеного всередині бойового модуля.

Приватна компанія показала новий бойовий модуль Воля-Д БМП з бойовим модулем «Воля»

Система управляння вогнем та цифрова система стабілізації БМ «Воля» / «Воля-Д» забезпечують наведення в горизонтальній (360°) і вертикальній площинах (– 5°…+ 45°), супровід та ефективне ураження наземних, повітряних і надводних цілей вдень та вночі, при стрільбі з місця та на ходу.

Приватна компанія показала новий бойовий модуль Воля-Д БМП з бойовим модулем «Воля-Д»

Робота з модулем «Воля-Д» у складі бойової машини здійснюється оператором та командиром (командир має дублювальні органи керування).

Приватна компанія показала новий бойовий модуль Воля-Д

Склад бойового модуля «Воля-Д» / «Воля»:

1. Башта з озброєнням:

  • 30-мм автоматична гармата – ЗТМ-1 (2А72), боєкомплект 320 снарядів (всі снаряди готові до стрільби), у БМ «Воля» – 290 снарядів
  • 7,62-мм кулемет ПКТ, 2000 патронів (350 патронів у магазині готові до стрільби)
  • 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117 (АГС-17), 116 гранат (29 гранат у магазині готові до стрільби)
  • ПТРК «Бар’єр», 2 пускові установки, 4 ПТКР (з них 2 ПТКР на напрямних, готові до пуску)
  • система постановки димових завіс 902В «Туча» (6 ПУ)

2. Система керування вогнем (СКВ)

  • пульт оператора;
  • пульт командира;
  • блок управління механізмами БУМ;
  • оптико-електронний модуль (денний канал, тепловізійний канал, лазерний далекомір);
  • відеомонітор оператора;
  • відеомонітор командира;
  • прилад наведення ПН-Б.

3. Стабілізатор озброєння


Довжина БМ «Воля-Д» («Воля») з озброєнням – 3700 (3780) мм, без озброєння – 2120 (1780) мм. Висота – 750 (820) мм. Ширина – 1880 (2150) мм. Діаметр погону – 1350 мм

Рівень балістичного захисту модуля відповідає STANAG 4659 рівень 2 – лобова проєкція, бічна проєкція, задня проєкція від куль БЗТ калібру 7,62х39 мм. Вага БМ «Воля-Д» («Воля») складає з боєкомплектом – 1600 (2000) кг, без боєкомплекту – 1150 (1550) кг.

З додатковим бронюванням за STANAG 4659 рівень 3+ – лобова проекція, бічна проекція, задня проекція від куль Б32 калібру 12,7х108 мм, бойовий модуль «Воля-Д» («Воля») важитиме з боєкомплектом – 2100 (2250) кг, без боєкомплекту – 1650 (1800) кг.

У жовтні 2020 року сайт AFRICA Intelligence писав, що модулі розроблені ТОВ «Техімпекс» та її дочірнім підприємством «Нова Технологія» пропонуються Єгипту та Уганді як програма модернізації радянської техніки.

Приватна компанія показала новий бойовий модуль Воля-Д

ТОВ «ВАК «Нова Технологія» заснована у 2008 році, як повідомляється на сайті компанії, з метою здійснення розробки та виробництва колісної та гусеничної техніки для використання в різноманітних галузях народного господарства та у військовій сфері.

Приватна компанія показала новий бойовий модуль Воля-Д

Науково-технічний потенціал та наявна виробнича-ремонтна база, повідомляє сайт компанії, дозволяє надавати послуги з ремонту, модернізації та виробництва нової військової техніки.

Приватна компанія показала новий бойовий модуль Воля-Д Приватна компанія показала новий бойовий модуль Воля-Д