Воїни ССО відпрацювали дії в умовах низьких температур

Воїни ССО відпрацювали дії в умовах низьких температур

В той час, коли для багатьох українців суворі холоди принесли лише дискомфорт – підрозділи ССО України використали зміни погоди на свою користь: попрацювали над відточенням навичок з безпечного поводження на кризі.

Про це повідомляє пресслужба Сил спеціальних операцій ЗС України.

Морозним ранком колона військових авто прибуває до місця тренування – берега великого озера. Зимовий циклон, що приніс Україні сніг і двадцятиградусний мороз, тут відчувається сповна. Водойма вкрита товстим шаром криги, а відкриті ділянки тіла замерзають тільки-но виходиш на свіже повітря. І хоча група забезпечення заздалегідь підготувала ополонки для навчання, через мороз ті швидко вкриваються льодом – повсякчас його доводиться пробивати палицями.

Навчання воїнів збіглися з великим християнським святом – Богоявленням, що в народі називають Водохрещем. Тож, поруч із бійцями – і капелан військової частини, який на самому початку тренувальних заходів благословляє своїх підопічних і освячує воду.

Інструктаж – першочергова частина навчань. Військовослужбовцям роз`яснюють, які ситуації можуть трапитися на заледенілих водоймах і як діяти аби врятувати себе, побратимів і виконати поставлене завдання.

Оператори відпрацьовують вправи поодинці, двійками та трійками. Один із моментів - вміти самостійно вибратися із льодового провалу. До слова, вояк має зробити це у повному комплекті польового спорядження.

Воїни ССО відпрацювали дії в умовах низьких температур

Наступний крок – не допустити аби у людини, яка щойно побувала у крижаній воді не сталося переохолодження. Тут воїни використовують спосіб зігрівання термоковдрою в колі. Інший етап тренувань – надання першої медичної допомоги потерпілому в польових умовах. Воїни ССО опрацьовують ситуацію, коли постраждала людина не може дихати при ознаках спазмової реакції організму.

Кожна така вправа відточує алгоритми дій у різноманітних ситуаціях, що можуть статися під час виконання бойового завдання. Бійці долають стрес в умовах, що раптово змінюються і випробовують на собі дію крижаної води. Зокрема, одним із завдань було пронирнути під кількома льодовими ділянками і не промахнутися у спробі виринути на поверхню.

Воїни ССО відпрацювали дії в умовах низьких температур

В той час, коли для багатьох українців суворі холоди принесли лише дискомфорт – підрозділи ССО України використали зміни погоди на свою користь: попрацювали над відточенням навичок з безпечного поводження на кризі. І вчергове довели готовність виконувати завдання за призначенням за будь-яких умов.