Військові протестували БТР «Отаман» та БТР-60М

Військові протестували БТР Отаман та БТР-60М

На полігоні навчального центру «Десна» Збройних Сил України пройшли заводські ходові випробування дослідних зразків універсальних колісних платформ «Отаман» та БТР-60М, які розроблені НВО «Практика».

Про це повідомляє інформаційна агенція «Defense Express».

Випробування проводились у складних погодних умовах, охоплювати денні та нічні кількаденні марші, а також подолання спеціальних перешкод: гірок, ровів, окопів, ескарпів. За цей час кожна машина подолала кілька сотень кілометрів в умовах зимових ґрунтів та ожеледиці.

Однією з особливостей заводських випробувань було максимальне залучення військових, які оцінювали можливості бронетранспортерів та формували перелік бажаних змін у конструкціях машин, з огляду на реальний бойовий досвід.

Військові протестували БТР Отаман та БТР-60М

«Отаман» – це абсолютно нова платформа, яка вперше була презентована в 216 році та може бути виконана у варіантах 6x6 і 8x8, з повною бойовою масою до 23 тонн та 32 тонн відповідно. Своєю чергою БТР-60М, що є глибокою модернізацією радянського БТР-60, дає можливість у короткі терміни отримати відносно недорогу броньовану машину із різним озброєнням.

Присутній на полігоні командувач Сухопутних військ Олександр Сирський зауважив, що БТР-60М може посилити підрозділи охорони, а надалі – бригади територіальної оборони.

Резерв ваги платформи «Отаман» дозволяє встановити бронювання, яке у базовій версії відповідає протикульовому захисту STANAG lvl 2 з усіх сторін, а у лобовій проєкції захищає від куль 12,7 мм. А при встановленні додаткових керамічних елементів рівень захисту зростає до STANAG lvl 4, тобто від куль 14,5 мм на відстані 200 метрів у лоб. Також «Отаман» має повноцінний протимінний захист з V-подібним днищем.

При повній масі у 23 тонни, «Отаман» розганяється до 110 км/год завдяки дизельному двигуну Deutz TCD 2015 з потужністю у 558 к.с. та крутним моментом у 2080 Нм, а також автоматичній коробці передач Allison 4500 SP.

Військові протестували БТР Отаман та БТР-60М

Також «Отаман» має кліренс у 453 мм та незалежну підвіску військового типу, розробки всесвітньовідомої компанії Meritor, що дозволяє йому легко долати перешкоди. Окрім того, бронетранспортер може форсувати водні перешкоди уплав та розвивати швидкість у 8 км/год.

Військові протестували БТР Отаман та БТР-60М

Новий бронетранспортер має всередині єдиний броньований простір для екіпажу та десанту. Для висадки та операцій з вантажами у новому БТРі обрано комбінований варіант «двері в рампі», що дозволяє максимально спростити експлуатацію машини за різних умов.

Новий БТР Отаман-3 пройшов ходові випробування

Водночас Міністерство оборони України, яке в 2019 році підписало спільне рішення про створення нової броньованої платформи 6х6 в інтересах морської піхоти, у 2020 році вирішило відмовитись від цього варіанту на користь єдиної лінійки бронемашин на шасі 8х8.

БТР-60М – це глибока модернізація БТР-60, яке полягає у збереженні існуючої підвіски, заміною архаїчної «спарки» двох двигунів по 90 к.с. кожен на один 320-сильний Deutz з автоматичною коробкою Allison та глобальному перекомпонуванню машини.

Крім того, зріс рівень бронювання з ПЗСА-2 до ПЗСА-4 та додався захист від 6-кг фугасів.

Військові протестували БТР Отаман та БТР-60М

Двигун на БТР-60М розміщується спереду, що дозволяє вивільнити корму для десантного відділення. А нова форма бронекорпусу, зі значно більшим внутрішнім простором (20,4 проти 16,1 куб. м), дозволяє використати цю машину під абсолютно інші задачі.

Наприклад, на платформі БТР-60М можливо не тільки створити машини для підрозділів «другої лінії», а оснастити нею штабні та тилові підрозділи. Наприклад, на її базі можливо виконати санітарно-евакуаційну машину, машини зв’язку та управління, тощо.