ХКБМ отримало завдання розробити новий БТР та БМП

ХКБМ отримав завдання розробити новий БТР та БМП

Харківське конструкторське бюро машинобудування отримало від Міністерства оборони завдання розробити нову колісну багатофункціональну платформу, яка має стати основою для майбутнього БТРа, колісної БМП, САУ, ЗРК та інших машин.

Про це повідомляє Defense Express з власних джерел у Міноборони. Тобто мова йде про початок робіт зі створення умовного БТР-5.

Строки виконання цієї роботи невідомі. Проте, враховуючи розробки в інших країнах, можливо розраховувати щонайменше на 5 років. Але це необхідне та стратегічно важливе рішення, бо наявний серійний БТР-4 створювався ще у 2000-х роках. І хоча на той час в нього були закладені всі сучасні тенденції розвитку бронетехніки, але за 20 років вимоги до цих машин значно змінились.

Мова йде про значне підвищення вимог до бронезахисту, які виросли у рази. Наприклад, мова йде про протидію у лобовій проєкції не тільки калібрам 14,5-мм, а 25-30-мм снарядам автоматичних гармат. А протимінний має витримувати 8-10 кг фугаси.

Такі вимоги диктують встановлення більш потужної броні із керамічними елементами та використання V-подібного днища, який призводить до збільшення габаритів. В результаті вага сучасних БТРів вже наблизилась до параметрів танків середини минулого сторіччя.

ХКБМ отримав завдання розробити новий БТР та БМП Сучасний БТР Boxer від Rheinmetall

Наприклад, VBCI від Nexter та остання версія фінської Patria AMV XP – це 32 тонні машини. Piranha V від Mowag – 33 тонни, російський «Бумеранг» – 32-34 тонни, а Boxer від Rheinmetall поки рекордні – 38 тонн.

Водночас БТР-4 – це 22 тонни, які тоді були ефективним показником. Наприклад, той же американський Stryker на шасі Piranha III важить 17-19 тонн, а італійська Freccia – 26 тонн.

Але за пару десятків років вимоги змінились кардинально, а ресурс модернізації БТР-4 доволі обмежений. Що було доведено на прикладі БТР-4МВ1, який, попри всі свої переваги над базовою версією, все ж таки не зацікавив військових.

Тобто максимальний резерв модернізації БТР-4 по вазі становить приблизно 25 тонн, але конструкція самого шасі унеможливлює встановлення V-подібної нижньої частини корпусу.

ХКБМ отримав завдання розробити новий БТР та БМП БТР-4МВ1 зберіг певні недоліки базового БТР-4

Також проблеми є зі збільшенням головного калібру у 30-мм, що зараз є ще однією тенденцією розвитку колісних бойових машин. Зокрема, вже у найближчому майбутньому в країнах НАТО очікується перехід від 25-30-мм автоматичних гармат до 40-45-мм.

Цілком можливо очікувати, що новий умовний БТР-V буде мати вагу від 30 тонн, броню, яка здатна протидіяти автоматичним гарматам та мінній загрозі, сучасний оптико-прицільний комплекс та потужніше озброєння.

Нова розробка ХКБМ, як багатофункціональна платформа, має стати універсальним шасі для ЗСУ: базою для БТР, колісної БМП, артилерійських та зенітних комплексів, машин зв’язку, тощо.

ХКБМ отримав завдання розробити новий БТР та БМП Концепт українсього дизайнера Дениса Сіліча