Британську армію можуть скоротити на 10 тисяч бійців

Британську армію можуть скоротити на 10 тисяч бійців

Протягом наступних десяти років збройні сили Сполученого Королівства можуть скоротити на 10 000 військових, натомість планують інвестувати в безпілотники, артилерію протиповітряну оборону та протидію кіберзагрозам.

Британське видання Daily Mail повідомляє, що міністр оборони Бен Воллес в рамках оборонного огляду розглядає можливе скорочення чисельності військ з 82 000 до 72 500. Міноборони вважає, що зменшення кількості солдатів звільнить кошти на інші пріоритети.

— Ми не готуємо Збройні сили до повторення війни у Гільменді [провінція Афганістану де перебували британські військові з 2001 по 2014 рік], ми орієнтуємося на війни в яких можемо битися завтра, і з якими ми ще не стикалися, – наводить видання слова джерела в оборонному відомстві. — Немає сенсу мати 82 000 солдатів без «правильних безпілотників», сучасної артилерії, повітряного прикриття та бронетехніки.

Водночас такі плани вже зазнали критики від інших політиків.

Так, в ході дебатів в Палаті лордів, на початку цього тижня, лорд Робатан заявив: «Це божевілля. Це просто божевілля». За його словами, участь армії в боротьбі з коронавірусною кризою показує, наскільки вона важлива для країни. Він також заявив, що в умовах постійної загрози національній безпеці з боку КНР і Володимира Путіна, скорочення армії – не найкраща ідея, а союзники та решта світу не сприйматимуть Великобританію «всерйоз».

Британську армію можуть скоротити на 10 тисяч бійців Чисельність регулярної британської армії впала з близько 100 000 у 2012 році до майже 80 000 у 2020-му

Натомість представник Міноборони зазначив, що у листопаді минулого року прем'єр-міністр оголосив про найбільше зростання оборонних витрат з часів холодної війни.

«Це підтримає модернізацію Збройних сил відповідно до висновків Комплексного огляду, зміцнить наше лідерство в НАТО і принесе робочі місця в усі частини Великобританії. Комплексний огляд ще не завершений, тому всі припущення не тільки неточні, але і свідомо вводять в оману», – зауважив він.

«Армія як і раніше матиме чисельність і можливості, необхідні для захисту Великобританії. У міру зміни загроз наші Збройні сили повинні змінюватися. Завдяки рекордному фінансуванню вони модернізуються, щоб протистояти майбутнім загрозам, а не готуватися до ведення війн минулого».