До уваги колекціонерів військової символіки: Вийшов черговий номер журналу «Collectsion»

Вийшов  черговий номер журналу Collectsion

Побачив світ черговий – вже чотирнадцятий номер журналу «Collectsion», що видається незалежною асоціацією колекціонерів військової символіки.

Слово редактора

Звикаємо до нових реалій: носимо маски, дотримуємось дистанції, ретельно маємо руки... А ще – шукаємо нових авторів, розширюємо хронологічні межі й тематику, зафарбовуємо «білі плями». Насамперед пропонуємо не обмежуватися ХХ та ХХІ ст., а поринути в часи козацькі. Тодішній військові прапори становлять великий інтерес і здатні підкидати неабиякі загадки.

У цьому номері завершується розповідь про нагороди, засновані на спомин про Першу світову війну. Кривава бійня тривала довгі чотири роки, тож хрестів, медалей та інших відзнак випустили стільки, що відповідну статтю довелося друкувати у п'яти номерах. Однак говорити про повне закриття теми не доводиться. Тож рекомендуємо матеріял, присвячений відзнакам колоніяльних військ Німеччини у Першій світовій війні.

Цікава та своєрідна символіка Військ Цивільної оборони України, які існували у 1992-2005 рр., довго чекала свого дослідника. І ось нарешті представляємо статтю, присвячену нарукавним емблемам Військ ЦО. Продовжуємо серію публікацій на «прикордонну» тематику. Цього разу мова піде про символіку відділу типу «С» Чернігівського прикордонного загону.

Звісно не залишились поза увагою і Збройні Сили України. Важливим джерелом для вивчення форми одягу та знаків розрізнення сучасного Українського війська є світлини 1990-х рр. На жаль, їхня цінність ще недостатньо усвідомлена. Скажімо, архів негативів одеського фотографа Олександра Шепелєва мав усі шанси опинитися на смітнику. Та цим скарбам судилася краща доля – нині вони в надійних руках. Ми дуже раді можливості познайомити читачів з О.Шепелєвим та його спадщиною. Крім того, однозначно заслуговує на увагу стаття про символіку 11-го окремого інженерного полку – останньої частини інженерного профілю в столичному гарнізоні.

І наостанок – про «родзинку» номера. Без сумніву, нею є матеріял, в якому розповідається про граматичні й фактологічні помилки в сучасній українській фалеристиці. Медаль або нагрудний знак з неправильним написом – справжня окраса будь-якої колекції.

Редакція від усього серця бажає нашим шановним читачам, щоб прийдешній рік був спокійним, мирним та щасливим!

Головний редактор,
кандидат історичних наук Микола ЧМИР

З питань придбання можна звертатися за адресою: colectsion@ukr.net