План будівництва корветів для ВМС України змінено

План будівництва корветів для ВМСУ змінено

Головний корвет типу Ada для ВМСУ не будуватимуть повністю у Туреччині як планувалось – нова формула будівництва 50:50 – вже перший корабель на половину побудують в Україні.

Про це повідомляє Defense Express з посиланням джерело у Міністерстві оборони України.

«Спочатку турецька сторона пропонувала побудувати перший корвет повністю на своїх потужностях. Але, після плідних перемовин, наші партнери погодились, що у Туреччині буде побудовано лише корпус першого корабля за участю українських фахівців», – заявив співрозмовник агенції.

Потім недобудований корабель транспортують на українське підприємство, де за участю турецьких фахівців він буде доведений до повної готовності. Турецькі фахівці вже провели огляд суднобудівних потужностей України та підтвердили технологічну сторону такого сценарію.

Як стало відомо, перший корвет має вийти на державні випробування в 2023 році. Наступні корвети будуть побудовані вже виключно на українських потужностях та з більшою кількістю вітчизняних вузлів та агрегатів. Наприклад, якщо на першому кораблі буде іноземна силова установка, то на інших – турбіни від «Зоря-Машпроект».

Будувати корвети буде приватний суднобудівний завод «Океан» у Миколаєві. Підписання контракту з турецьким оборонним концерном очікується до квітня.