Таран Vs Хомчак: Битва за «Дзвін» та «Фортецю»

Таран Vs Хомчак: Битва за Дзвін и Фортецю

Міністерство оборони виступило проти подальшого фінансування цілого ряду проєктів, які розробляються багато років по заявці ЗСУ, але не призвели до очікуваних результатів, і на думку фахівців є застарілими та не ефективними.

Нагадаємо, що конфлікт між міністром і вищим керівництвом ЗСУ вийшов на загал після появи інформації про декілька судових позовів проти міністра з боку генералів. Також стало відомо, що, за матеріалами міністра оборони, ДБР відкрило серію кримінальних справ проти командування ЗСУ – розслідують комерційну діяльність військової авіації, держзакупівлі на мільярди гривень, які, на думку Міноборони несуть ознаки корупції або некомпетентності.

Серед іншого головний редактор сайту Цензор.НЕТ Юрій Бутусов оприлюднив інформацію про відмову Міноборони фінансувати подальшу розробку систем управління військами «Дзвін» та «Простір», після висновку підрозділу «Аеророзвідка» щодо неспроможності систем забезпечити процес бойового управління через не відповідність сучасним умовам.

Всю викладену Бутусовим інформацією підтвердили й в «Аеророзвідці».

Далі пряма мова Юрія Бутусова:

Найгостріший кулуарний скандал викликала відмова Міноборони фінансувати подальшу розробку систем управління військами «Дзвін», «Простір». Системи розробляються і фінансуються багато років, на «Дзвін» пішло 700 мільйонів гривень, «Простір» розробляється з 2010-го року!

На конференції про проблеми створення територіальної оборони військові показували «Дзвін», встановлений в штабі ТрО Сухопутних військ. Однак Міністерство оборони за результатами аудиту зробила висновок, що програма «Дзвін» не відповідає заданим параметрам і вимагає додаткової перевірки.

Підставою для такого рішення стала окрема думка трьох військовослужбовців військової частини «Аеророзвідка» – вона просувала свій проєкт системи управління військами «Дельта», яка брала участь в спільних маневрах з НАТО. Це окрема думка стало підставою для рішення Тарана призупинити фінансування, і в 2020-му році на «Дзвін» не витрачено ні копійки.

Хто правий і хто винен – без доступу до секретних матеріалів технічних завдань і впровадження з боку зробити неможливо, необхідний незалежний експертний аналіз.

Після цього Хомчак і командування ЗСУ без всяких розумних підстав «Аеророзвідку» знищили, в грудні оголошено про розформування частини. Один із засновників «Аеророзвідки» Ярослав Гончар був змушений звільнитися з ЗСУ взагалі. Очевидно, що однією з причин розформування є вельми примітивна помста за критику системи «Дзвін». Командування ЗСУ без всяких розумних підстав блокує розвиток свого ж проєкту «Дельта».

За даними джерел Цензор.Нет, розслідування про ймовірну корупцію в ЗСУ при фінансуванні розробки систем управління військами ведеться в Державному бюро розслідувань за поданням міністерства оборони.

Тепер оцінку програм розробки військового софта будуть робити слідчі – самі військові розібратися не зуміли.

Нагадаємо, що ми писали про те, що «Аеророзвідка» – підрозділ, який було створено в складі ЗС України з волонтерської ініціативи ще 2015 року, підлягає розформуванню та розділенню на частини. Підрозділ, який має офіційну назву Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (військова частина А2724) має бути ліквідований до березня 2021 року.

Раніше, «Аеророзвідка» повідомляла, що ними розроблена система забезпечення ситуаційної обізнаності «Дельта», яка побудована за сучасними технологічними підходами відповідно до стандартів НАТО.

«Наразі «Дельта» є єдиною системою в ЗСУ, що вже 2 роки підряд приймає участь у навчаннях НАТО з тестування інформаційних систем CWIX 2019, CWIX 2020 і доводить взаємосумісність і реалізацію стандартів НАТО по обміну оперативною обстановкою. «Дельта» стала системою висвітлення підводної і надводної обстановки. Завдяки «Дельті» підрозділи ССО пройшли сертифікацію на сили швидкого реагування НАТО. Система постійно вдосконалюється і приймає участь у міжнародних навчаннях Sea Breeze, Rapid Trident та ін., де демонструє не тільки технічну відповідність стандартам, а й спроможність забезпечити операційні процеси для досягнення ситуаційної обізнаності», – йдеться в повідомленні підрозділу від 13 січня ц.р.

Натомість систему «Дзвін» в «Аеророзвідці» вважають не спроможною забезпечити процес бойового управління оскільки за основу взятий документообіг, а не ситуаційна обізнаність.

Не розуміючи поточного положення власних сил, оперативної інформації про позиції противника, можна скільки завгодно пересилати між пунктами управління документи – це не допомагає приймати поінформовані рішення

У підрозділі зокрема посилаються на висновки внутрішнього аудиту Управління розвитку автоматизації Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України, що проведений за період з 01.01.2016 по 01.12.2020 та кримінальну справу, яка ведеться Управлінням з досудового розслідування військових кримінальних правопорушень Головного слідчого управління ДБР у кримінальному провадженні №4202000000000209.