Набув чинності новий порядок призову на строкову службу

Набув чинності новий порядок призову на строкову службу

Відтепер для притягнення до відповідальності за ухилення від призову на строкову службу не обов'язково вручати повістку, достатньо пояснення чому повістка не була вручена ухилянту.

Урядовою постановою від 20.01.2021 № 100 у новій редакції викладено Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, що затверджене ПКМУ №352 від 21.03.2002.

Положення визначає:

  • механізм реалізації повноважень та взаємодію між держорганами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від підпорядкування і форми власності, органами військового управління та посадовими особами територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (після їх утворення), військових комісаріатів з підготовки громадян до військової служби, приписки їх до призовних дільниць, особливості ведення військового обліку призовників, підготовки та проведення призову громадян України на строкову військову службу;
  • основні вимоги до підготовки допризовників та призовників до військової служби;
  • порядок приписки громадян до призовних дільниць, особливості ведення військового обліку призовників та взаємодію між військовими комісаріатами та державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями з питань виконання громадянами правил військового обліку;
  • порядок призову громадян на строкову службу та відправлення їх до частин;
  • порядок відбору призовників для прийняття на службу за контрактом;
  • порядок роботи військових комісаріатів щодо направлення громадян для проходження альтернативної (невійськової) служби.

Оповіщення громадян про призов на строкову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів за формою визначеною Положенням та повістками, вручення яких проводиться через органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами військкомату.

Про всі випадки неприбуття призовників без поважних причин військові комісари надсилають органам Національної поліції повідомлення для розшуку, затримання та доставки до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку.

Якщо розшук призовників не дав результатів, за рішенням призовної комісії на них оформляються та надсилаються правоохоронним органам повідомлення про кримінальне правопорушення, корінець повістки з підписом призовника про те, що його попереджено про день і час явки до військкомату, або пояснювальні записки осіб, яким доручалося вручити повістки (у разі, коли мала місце відмова від одержання повістки або повістку не вручено з будь-яких причин) та інші документи визначені пунктом 60 оновленого Положення.

Нагадаємо, що відповідно до статті 15 закону про військовий обов'язок і військову службу призовники, яким за будь-яких обставин повістка не надійшла, зобов'язані самостійно з'являться до військкомату в десятиденний строк після оголошення чергового призову.



Зауважимо, що змінами до закону про військовий обов'язок і Кодексу про адміністративні правопорушення, органи Національної поліції зобов'яжуть доставляти порушників до військових комісаріатів. Відповідний законопроєкт № 3553 вже схвалено у першому читанні.

Також цей законопроєкт має відчутно збільшити адмінштрафи за порушення законодавства про військовий обов'язок, оборону та мобілізацію, розміри яких складатимуть до 8500 гривень. Крім того. буде посилена кримінальна відповідальність за ухилення від військового обліку – штраф до 11900 грн або виправні роботи на строк до двох років.