Корвет «Вінниця» стане кораблем-музеєм, — Андрій Таран

Корвет Вінниця стане кораблем-музеєм, — Андрій Таран

Колишній прикордонний малий протичовновий корабель «Днепр» МЧ КДБ СРСР, а згодом корвет ВМС України «Вінниця», перетворять на музей — так вирішив міністр оборони України.

Як розповів Андрій Таран, корвет як музейний предмет передадуть філії Національного військово-історичного музею України — Центрального військово-морського музею. Корабель, збудований 45 років тому, у форматі державно-приватного партнерства планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва.

— Створення на базі бойового судна музейної експозиції дозволить перетворити його в один із потужних центрів військово-патріотичного виховання молоді. Тут популяризуватимуть традиції українського військового флоту, а причал стане одним з осередків туризму міста-корабелів, — зазначив міністр

Таким чином, повідомляють у Міноборони, для історії буде збережено один з останніх представників корветів проєкту 1124 70-х років минулого століття.

У світі існує кілька сотень кораблів-музеїв, на яких розміщена експозиція, присвячена історії, екіпажу та подіям судна. Найвідоміші із них вітрильний лінійний корабель «Вікторі» у британському Портсмуті та американський лінійний корабель «Айова» в Лос-Анджелесі. В Україні корвет «Вінниця» стане першим таким об’єктом військово-морської спадщини.

Корвет Вінниця стане кораблем-музеєм, — Андрій Таран

Корабель був закладений на Зеленодольському суднобудівному заводі 23.12.1975, спущений на воду 12.09.1976. У грудні 1976 введений до складу 5-ї окремої Балаклавської бригади прикордонних сторожових кораблів Західного ОК Морських частин КДБ СРСР.

У червні 1992 року увійшов до складу морських частин Державного комітету з охорони кордону України. У січні 1996 року «Дніпро» разом з однотипним ПСКР «Ізмаїл» передані ВМС. Військово-морський прапор України на кораблі було піднято 19 січня 1996 року. Корабель був перекласифікований в корвет і перейменований на «Вінницю».

Через вік та технічну несправність корабель мало не списали у 2013 році. Після захопленням 80% плавскладу ВМС ЗС України корабель продовжував залишатися у складі флоту. Планувалося провести повний комплекс ремонтних та докових робіт, а також обстеження судна щодо економічної доцільності його відновлення, ремонту та модернізації.

У 2017 році корабель підняли у док де визначали можливість ремонту. Після одинадцяти місяців перебування у сухому доці корабельні «Україна» Одеського порту корвет був виведений з доку — ремонт визнали недоцільним.

Наказом Міноборони №28 від 29 січня 2021 року корвет виключено зі складу ВМСУ.