Генштаб підриває обороноздатність України – заява волонтерів

Генштаб підриває обороноздатність України – заява волонтерів

Під час пресконференції у Пресцентрі Українського кризового медіа-центру представники волонтерського руху озвучили кричущі факти численних порушень та злісного невиконання наказів з боку керівництва Генерального штабу Збройних Сил України. На думку волонтерів, дії нинішнього головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака та його підлеглих підривають обороноздатність держави.

Оригінал статті – на сайті Українського кризового медіа-центру.

Зокрема волонтери розповіли про катастрофічну ситуацію в медичному забезпеченні військових та підготовці медичних фахівців. А також розповіли про те, що Руслан Хомчак пішов у відкриту конфронтацію із представниками громадськості, адже хоче приховати реальну ситуацію в армії. Більш того, озвучили про наявність у них фактів збору данини із командирів підрозділів.

Голова ГО “Волонтерська Сотня Добра Воля” Наталія Воронкова на початку пресконференції наголосила, що цей захід категорично не в політичній площині – насправді це про проблеми в армії, які зараз замовчують.

Ми зараз опустилися до рівня 2015 року – є проблеми кадрів, медпостачання, проблема порушення лікувально-евакуаційного та санітарно-епідеміологічного забезпечення та багато-багато іншого.

Ви не повірите, на сьомому році війни більшість військових навіть не володіють складом аптечки. Я виключаю із цього списку ДШВ, спецпідрозділи та окремі розвідувальні батальйони. Піхота, на жаль, не володіє навіть елементарним накладанням джгута турнікетом. Це те, що найперше рятує життя. На жаль, такі ж зауваження в мене є до 205 навчального центру, того, який якраз готує бойових медиків, спеціалістів тактичної медицини. Коли людина з нашивкою “медик” не може одягти “турнікет”, вибачте, але це катастрофа

Волонтерка розповіла про випадок, коли їй надіслали фотографії із одного з підрозділів, на яких видно було порушення карантинного режиму – ліжка військових були розташовані один біля одного. Вона повідомила про це помічнику Хомчака. І генеральний штаб почав шукати того, хто надіслав ці фото. Замість усунення порушення. Згодом цю людину звільнили.

Також Наталія Воронкова показала фото жахливих умов у ізоляторах, де тримають хворих на ГРВІ та з легкою формою COVID.

Генштаб підриває обороноздатність України – заява волонтерів
В інтерв’ю виданню Depo.ua я зазначила всі проблеми, які існували. Після цього Команлдування медичних сил надало неправдиву інформацію пресі щодо наявності в зоні ООС 133-х капітальних будівель в яких є більш ніж 1500 ліжок для лікування легкохворих на COVID з можливістю надання стандартної медичної допомоги. Особисто проїхавши всю зону ООС я знайшла тільки 4 мобільних госпіталя в яких є по 50 ліжок із такими можливостями надання допомоги. Ми навіть не кажемо про 133 капітальні будівлі, адже в зоні ООС навіть не можуть згідно статуту розмістити військовослужбовців – коли є 1,5 метри між ліжками…

В зоні ООС є проблеми від медичного постачання до тактичної медицини. Треба наводити із цим лад. Для цього треба якомога швидше призначити командувача медичних сил, який повинен бути фаховим організатором.

Волонтер, музикант, лідер гурту “Антитіла” Тарас Тополя розповів, що Генштаб ЗСУ намагається позбавити представників громадськості можливості контролю за рішеннями.

Коли почалася війна, громадський контроль набув великого значення, і він здійснювався протягом багатьох років. А зараз волонтерам по суті перешкоджають вести громадську діяльність, здійснювати цей контроль. Будь-який крок Наталі Воронкової, який стосується контролю за діяльністю Командування медичних сил стикається із величезним деструктивним опором. Мені здається, що єдина мета цього – приховування тих проблем, які є у збройних силах

Волонтер розповів про корупційні дії, які стали відомі суспільству завдяки громадськості. Зокрема, коли Командування медичних сил через свої підрозділи хотіли закупити маски, і згодом взяли із хабарем одного із працівників Командування медичних сил. Ця справа дійшла до суду, і підозрюваного взяли під варту із заставою у 15 мільйонів. А згодом, при тому, що державі було нанесено збитків близько 1 млн грн, ця людина вийшла з-під варти вносячи заставу у 500 тис. грн. А також про закупівлю апаратів ШВЛ через китайську фірму, яка до того займалася закупівлями роутерів.

Через розголос громадськості цього не сталося. Але справа завершилася доганою одному юристу.

Завдяки тому, що ми піднімаємо ці питання, висвітлюємо проблему, стаються певні зміни. Поки громадськість не починає висвітлювати махінації із бюджетними коштами, нічого не стається.

Зараз цей контроль під загрозою, бо на рівні Генерального штабу пішов дуже жорсткий супротив. Вони намагаються перевести тему у політичну площину, або ж у площину того, що волонтери вносять деструктив, діють проти національної безпеки.

Насправді наша мета – посилення обороноздатності. Якщо ми вимушено публічно розповідаємо про якісь проблеми, то це спрямовано на те, щоб змінити, покращити ситуацію”, – наголосив волонтер.

Генштаб підриває обороноздатність України – заява волонтерів

Я щиро переконаний, це моя позиція – керівництво генерального штабу на даний момент не виконує гідно свої функції. І саме дії керівництва ГШ є причиною зниження обороноздатності

За його словами, у листопаді минулого року був звільнений командувач медичних сил. Причиною звільнення був ряд кричущих фактів, які свідчать, що він не справлявся зі своєю посадою. Уже протягом трьох місяців ГШ не погоджує нового очільника командування медичних сил.

Якби це сталося, можливо і цієї пресконференції не було б, тому що почалася б уже конструктивна робота. А зараз у нас підвішений стан. У Командуванні медичних сил немає очільника лише через те, що ГШ ЗСУ не погоджує його кандидатуру і не бажає конструктивно вирішувати ті проблеми, які об’єктивно існують в Командуванні медичних сил, і вже навіть вийшли в кримінальну площину.

Відбувається безперецендентна істрія, якої ще Україна не бачила – Генштаб подає судові позови на Міністра оборони. Генеральний штаб є джерелом деструктиву. Ми, волонтери – проти цього. Ми вважаємо, що ця ситуація вже критична і має бути врегульована. Її вирішення залежить від Верховного Головнокомандувача

А волонтер Михайло Макарук розповів про кричущі факти невиконання наказів Хомчаком та керівництвом Генштабу.

Згідно зі звітом Міоноборони, станом на 3 листопада 2020 року, невиконаними Генштабом залишаються 98 рішень Міноборони. Тобто у військовий час Міністерство оборони констатує, що Начальник Генерального штабу і його свита не виконують прямі накази.

Найбільше невиконаних рішень припадає на Командування сил логістики – 37 рішень. А це прямі питання забезпечення набоями, амуніцією і т.п. 21 випадок невиконання наказів пов’язаний із фондами та землею Міністерства оборони. Це питання є надзвичайно корупційним. Також було проігноровано 22 накази із кадрових питань. Це напряму показує ставлення командуючого ГШ до своїх вояків та підлеглих.

Михайло Макарук також зробив резонансну заяву про злочин:

У мене на руках є факти про те, як в окремо взятій бригаді з командирів рот збирають данину, яка становить 20 тис. грн. А потім ця данина йде у верхівку до Києва. Ці факти із прізвищами я передам до слідчих органів

Він також нагадав, що 2 лютого відбудеться суд над сержантом ЗСУ Андрієм Антоненком…

“Про який морально-психологічний стан бійців можна говорити, коли командування ЗСУ відмовилося від свого сержанта, забуло про нього. Хомчак дав два інтерв’ю в яких дотично згадав про це, і все. Жодна посадова особа не була присутні на суді за понад рік. Мало того, що вони забули про бійця, вони ще й кинули напризволяще його сім’ю.

За підсумками пресконференції волонтери звернуться до президента із вимогою звільнити Руслана Хомчака із посади начальника Генштабу.