Мінстратегпром та Міноборони знов зірвали запровадження нових процедур оборонних закупівель

Мінстратегпром та Міноборони знов зірвали запровадження нових процедур оборонних закупівель

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості та Міністерство оборони не забезпечили розроблення та прийняття до 15 лютого підзаконних актів для реалізації закону «Про оборонні закупівлі».

Мінстратегпром та Міноборони не виконали указ Президента – повідомляє експертна організація StateWatch, яка проаналізувала виконання рішення РНБО, що було введено указом президента Володимира Зеленського в листопаді минулого року.

Міністерства мали розробити та передати Кабміну для прийняття підзаконні акти для забезпечення планування та закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення за закритими закупівлями. Однак, жоден нормативний акт на виконання указу президента для впровадження Закону України «Про оборонні закупівлі» не був прийнятий.

За даними Секретаріату Кабінету Міністрів у грудні – січні Мінстратегпром розсилав до міністерств проєкти урядових постанов «Питання оборонних закупівель» та «Порядок створення реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів», однак вони постійно доопрацьовувалися і не були винесені на засідання уряду.

«Президент доручив профільному віцепрем’єру Олегу Уруському 15 лютого запустити закон «Про оборонні закупівлі», чинність якого була зірвана в січні цього року через відсутність підзаконних актів. Однак тепер можна зробити висновки, що строки запуску електронних оборонних закупівель вдруге переносяться», – резюмує голова StateWatch Гліб Канєвський

Минулого тижня на сайт Міністерства з питань стратегічних галузей промисловостей цитував слова Олега Уруського, що для імплементації закону розроблено 10 проєктів урядових постанов, однак без зазначення, скільки таких проєктів було підтримано урядом.

Натомість НАЗК в проєктах постанов, які були підготовлені спільно Мінстратегпромом та Міноборони, виявило наступні корупціогенні фактори:

  • встановлення пільг та переваг для окремих виробників;
  • відсутність вичерпного переліку випадків та умов, що можуть бути підставою для перегляду ціни контракту;
  • неналежне регулювання процедури проведення переговорів під час укладення державного контракту з єдиним виконавцем;
  • положення, які створюють умови для упередженості під час попередньої оплати за контрактами;
  • невідповідність окремим положень Закону України «Про оборонні закупівлі» в частині регулювання поетапних переговорів закритої закупівлі;
  • відсутність законодавчо визначених вимог до процедури включення відомостей про суб’єктів господарювання до Реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів, а також вичерпних умов та підстав для прийняття такого рішення.

Йдеться про проєкти постанов «Питання оборонних закупівель», «Про затвердження Порядку застосування видів цін на товари, роботи та послуги оборонного призначення, формування та коригування очікуваної та розрахункової очікуваної вартості та ціни, встановлення договірної ціни при проведенні закритих закупівель (неконкурентною процедурою закупівель) та спрощеного відбору без застосування електронної системи закупівель» та «Про затвердження Порядку створення, формування та ведення електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів (договорів)».

фото: Dylan Malyasov