Прикордонна служба хоче забрати свій бюджет у МВС

Автор: Ганна Марко
Прикордонна служба хоче забрати свій бюджет у МВС

Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт щодо зміни порядку фінансування Державної прикордонної служби.

Рішення на підтримку законопроєкту № 4545 прийняли на засіданні 11 березня.

Проєкт Закону зробить Адміністрацію Держприкордонслужби (ДПСУ) головним розпорядником бюджетних коштів, що виділяються для фінансування діяльності служби.

Наразі головним розпорядником бюджетних коштів, які виділяються з Державного бюджету України для потреб Держприкордонслужби, є Міністерство внутрішніх справ. Це, як стверджується у пояснювальній записці до проєкту, призводить до затягування вирішення питань пов'язаних з фінансуванням, зокрема державного оборонного замовлення, інженерно-технічного облаштування державного кордону та ін.

У підсумку це призводить до уповільнення процесів бюджетного планування та несвоєчасного реагування на виклики сьогодення, вважають автори законопроєкту.

Також зазначається, що з прийняттям у 2020 році Закону «Про розвідку», розвідувальний орган Адміністрації Держприкордонслужби є головним розпорядником бюджетних коштів на забезпечення своєї діяльності. При цьому сама Адміністрація, яка є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону, досі не є головним розпорядником бюджетних коштів, які їй виділяються.

Ініціаторами законопроєкту виступили дев'ять депутатів фракції «Слуга народу»: Юрій Здебський, Мар'яна Безугла, Геннадій Касай, Дмитро Любота, Ігор Герасименко, Олександр Пасічний, Юрій Мисягін, Ігор Копитін, Павло Сушко, Марія Мезенцева.