Дроздов презентував депутатам Візію Повітряних Сил – 2035

Автор: Андрій Шинко
Дроздов презентував депутатам Візію Повітряних Сил – 2035

Попередній план переозброєння авіації на сучасні багатоцільові винищувачі презентував 11 березня командувач Повітряних Сил на засіданні профільного комітету Верховної Ради.

Під час презентації генерал-полковник Сергій Дроздов також відповів на запитання народних депутатів – членів Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

У командуванні зазначають, що реалізація Візії вимагає значних фінансових ресурсів, що виходять за рамки поточного фінансування ЗСУ, та неможлива без підтримки Уряду України. Зокрема необхідно розробити державну цільову програму закупівлі сучасних винищувачів, а також залучити військово-технічну допомогу від країн-партнерів.

Нагадаємо, що у Візії-2035, яка була схвалена рішенням 15 травня 2020 року, викладене бачення командування на переозброєння авіації. Зокрема розглядається заміна літаків МиГ-29, Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР на єдиний багатоцільовий винищувач.

Прогнозується наявність в 2035 році чотирьох бригад (зараз сім) багатоцільових винищувачів типу Saab JAS-39E/F Gripen, F-16 Block 70/72 або ін., однієї транспортної бригади (зараз три), навчальної авіабригади та чотирьох бригад (або полків) розвідувально-ударних безпілотників.

Орієнтовна вартість переоснащення тактичної авіації становить близько 200 млрд грн. У рамках першого, підготовчого етапу (що триватиме до 2025 року) має бути проведений в 2021-2022 роках тендер та підписаний контракт на закупівлю багатоцільового винищувача, обмежені постачання якого (загальна кількість до 6-12 літаків) повинні розпочатися у 2023-2025 роках.

Повітряні Сили оголосять тендер на багатоцільовий винищувач

Транспортна і спеціальна авіація, оснащена широкою номенклатурою літаків: Ан-30, Ил-76МД, Ан-26 та гелікоптерами типу Ми-8 також має зазнати уніфікації. Як єдина транспортна платформа має бути обраний сучасний вітчизняний середній транспортний літак, на базі якого створюватимуть інші зразки спеціальної авіатехніки. Орієнтовна вартість переоснащення транспортної і спеціальної авіації близько 40 млрд грн.

У мирний час, з метою економії ресурсів, авіація має базуватися на 5-6 авіабазах, що дозволить зменшити експлуатаційні витрати на заходи бойової підготовки та виконання завдань з охорони повітряного простору, вважають у Командуванні Повітряних Сил.

Водночас для забезпечення маневру, оперативної гнучкості і живучості має утримуватися до 15-20 оперативних аеродромів. Це дозволить за необхідності провести розосередження авіаційної техніки та її перебазування на загрозливих напрямах.

Загальний обсяг ресурсів, потрібних для розвитку авіації за весь період у 15 років оцінюються на рівні 320 млрд грн (у цінах 2020 фінансового року).