Документ про причини травми. Що це?

Автор: Катерина Сільницька
Документ про причини травми. Що це?

Відсутність всіх необхідних документів є однією з найпоширеніших підстав відмови у виплаті одноразової грошової допомоги у разі встановлення групи інвалідності. Зокрема, документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва).

Який це має бути документ?

Ні Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», ні Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві (далі – Порядок) не визначає, який це має бути документ (його форму та зміст).

Єдине зазначення у Порядку, що такий документ має свідчити про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що:

  • воно не пов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення;
  • не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;
  • навмисного спричинення собі тілесного ушкодження.

З практичної точки зору, такими документами можуть бути:

  • довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва);
  • акт про нещасний випадок, складеного за матеріалами розслідування;
  • обвинувальний вирок суду;
  • тощо.

Якщо звернутись до судової практики, то Верховний Суд у своїй постанові висловив правову позицію з цього питання: «Такий документ не обов'язково повинен мати форму акта про нещасний випадок, складеного за матеріалами розслідування військової частини, або довідки командира військової частини, оскільки до уваги можуть бути взяті інші достовірні документи...».

Як отримати такий документ?

У випадку отримання негативних наслідків для здоров’я внаслідок впливу умов проходження служби командування військової частини, де проходить службу / до якої був відкомандирований військовослужбовець зобов’язано провести службове розслідування. Детальніше…

Якщо ж травма (поранення, контузії, каліцтва) стала наслідком заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою, наприклад у випадку порушення правил поводження зі зброєю, порушення правил водіння або експлуатації бойової машини, то є необхідність звернутись до кваліфікованого адвоката, який здійснює захист військовослужбовців у кримінальних провадженнях.

На кого не поширюється вимога про надання такого документу?

У випадку встановлення групи інвалідності / ступеню втрати працездатності внаслідок захворювання, пов’язаного з захистом Батьківщини / виконання обов’язків військової служби / проходження військової служби Порядок не містить обов’язку для заявника надати таку довідку.


Використані джерела: Подільський юридичний центр