Верховна Рада перейменувала військкомати – крім нової назви нічого не зміниться

Автор: Андрій Шинко
Верховна Рада перейменувала військкомати – крім нової назви нічого не зміниться

Верховна Рада України офіційно перейменувала військові комісаріати у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Відповідний законопроєкт №3553 від 28.05.2020 підтримали 256 народних депутатів. Далі, за процедурою, закон має підписати президент.

Водночас у Міністерстві оборони України втомилися чекати ухвалення закону й своїм рішенням, ще 1 листопада 2020 року переформувала всі військові комісаріати у територіальні центри, що фактично до сьогодні діяли поза правовим полем України.

Варто зазначити, що «реформа військкоматів» не передбачає жодних зміни у законодавстві, окрім власне зміни самої назви. Всі функції і завдання військових комісаріатів, а також процедури їх виконання у новостворених територіальних центрах не змінюється.

Крім того, не буде й відмови від паперового обліку військовозобов'язаних громадян і призовників. Адже відповідно до статті 34 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» ведення електронного обліку – Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних (ЄДРВ) здійснюється не замість паперового обліку, а додатково до ведення звичайних паперових особових справ призовників та облікових карт військовозобов’язаних.

Нагадаємо, що пілотний проєкт щодо створення ТЦК та СП на базі військкоматів тривав з 1 січня по 31 грудня 2017 року в Чернігівської області на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2017 року № 492-р «Про реалізацію пілотного проєкту щодо утворення територіального центру комплектування та соціальної підтримки».

З початку 2019 року ТЦК та СП функціонують вже в чотирьох областях – Дніпропетровській, Одеській, Рівненський та Чернігівській, а з листопада 2020-го фактично з'явилися в усіх.

Закон також збільшує санкції за порушення правил військового обліку.