Вирішено проблему зняття з квартирної черги військових, що звільнилися по закінченню контракту

Автор: Андрій Шинко
Вирішено проблему зняття з квартирної черги військових, що звільнилися по закінченню контракту

Верховна Рада прийняла закон, який вирішить проблему коли з квартирної черги знімали військовослужбовців, які звільняються з військової служби без житла.

Відповідний законопроєкт №3553 від 28.05.2020 підтримали 256 народних депутатів. Далі, за процедурою, закон має підписати президент.

Нагадаємо, що наразі існує проблема, коли військові які відслужили по 20-25 років і звільнилися на пенсію після закінчення контрактів знімаються з квартирної черги, що є приводом для численних судових позовів щодо поновлення у черзі. Адже значна частина військових звільняється саме у зв’язку із закінченням терміну контракту.

Причому навіть, якщо житлова комісія частини не знімає військового з квартобліку, при надходженні його черги на отримання житла або компенсації, йому все одно відмовлять.

Для вирішення проблеми, ухваленим законом, викладено в новій редакції частину 9 статті 12 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»:

9. Військовослужбовці, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, при звільненні з військової служби в запас за станом здоров’я або якщо вони на час звільнення мають вислугу військової служби не менше 20 років, або у відставку, а також у зв’язку зі скороченням штатів чи проведення інших організаційних заходів, у разі неможливості їх використання на військовій службі, залишаються на цьому обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду або за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, а в разі її розформування – у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки і відповідних квартирно-експлуатаційних органах та користуються правом позачергового одержання житла.

Військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення.

Військовослужбовці, які набули право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», залишаються на такому обліку та користуються правом позачергового одержання житла”;

Після набуття чинності законом, військових, які звільняються після 20 років служби, залишатимуть на квартирній черзі для отримання житла або грошової компенсації. Зауважимо, що зміни не поширюються на військовослужбовців, які вже звільнилися.

Нагадаємо, що для вирішення проблеми також було внесено проєкт №2343 від 29.10.2019, авторами якого виступили дев'ять «слуг народу», Михайло Забродський від «Європейської солідарності» та Роман Костенко від «Голосу». Проте цей проєкт досі не було розглянуто.