Як українські моряки освоюють американські «Айленди»

Автор: Ярослав Довгопол
Як українські моряки освоюють американські Айленди

Невдовзі зі США в Україну переправлять два патрульних катери – P193 «Фастів» (колишній USCGC Ocracoke WPB-1307) та P192 «Суми» (кол. USCGC Washington WPB-1331).

Бухта Арундел у передмісті Балтимора зустрічає вологим пронизливим вітром, який жене дрібні хвилі із затоки. Вони енергійно розбиваються об борти нечисленних пришвартованих кораблів. Колись тут було поштове село й курортна зона в штаті Мериленд, тепер більшість території займає військова база Сил берегової охорони США.

Саме тут перебувають бойові кораблі «Фастів» і «Суми» – патрульні катери типу «Айленд». Це їхні нові назви, нанесені свіжою фарбою по бортах. Доти кораблі проходили службу в американській береговій охороні й носили імена різних островів. Проте як українські моряки освоюють американські «Айленди» розповів кореспондент Ukrinform Ярослав Довгопол.

Як українські моряки освоюють американські Айленди

Їх та ще один корабель такого типу, який проходить відповідну підготовку, планують переправити в Україну пізніше цього року за програмою оборонної підтримки США. Зараз їх освоюють нові українські екіпажі, які керуватимуть ними вже у бойовій обстановці в операційних зонах Азово-Чорноморського регіону.

«Ці кораблі, звісно, не нові, але їхній стан відмінний», – каже командир одного з патрульних катерів старший лейтенант Сергій Щербина. Він – один із тих українських моряків, кому у 2014 році разом із побратимами довелося виходити із Севастополя, захопленого російськими військами. Отже, досвід протистояння з росіянами отримав у перші ж дні окупації Криму. Зараз Сергій разом із підлеглими проходить 10-тижневий курс тренування на «Айлендах».

«Під час навчань ми відпрацьовували вправи як у пункті базування, так і в відкритому морі. Особовий склад виконував завдання, у тому числі на ходу та біля причальної стінки», – розповів український морський офіцер.

Як українські моряки освоюють американські Айленди

Він пояснив: екіпажі навчалися на практиці реагувати на пожежі різних класів, затоплення різних приміщень корабля. Крім того, проводилися навчання зі швартування катерів, спуску малого човна – як на ходу, так і під час стоянки, постановку та зняття з якоря в різних умовах, у тому числі при потужному вітрі й високих хвилях.

За словами українського офіцера, «Фастів» і «Суми» цілком ідентичні двом іншим катерам типу «Айленд» – Р190 «Слов’янськ» та Р191 «Старобільськ», на яких він також проходив службу. Їх США передали Україні 2019 року для посилення обороноздатності українських ВМС в умовах російської агресії. «Цими катерами цілковито задоволений», – підкреслив командир корабля.

Як українські моряки освоюють американські Айленди

Загалом на військовій базі берегової охорони США в Мериленді проходять навчання 32 українських моряки – по 16 членів екіпажу для кожного нового корабля. Як розповідають самі військові, під час відбору головна увага приділялася знанню англійської мови, обов’язків та матеріальної частини, а також на бажанню служити на цих катерах.

«Американці дуже привітні до нас», – розповідає старший стерновий сигнальник Олексій Петриця. За його словами, навчання інколи проходить у нестандартній формі, і це допомагає фіксувати в пам’яті основні моменти.

Як українські моряки освоюють американські Айленди

«Ми всі підготовлені до методів боротьби за виживання. Але американці дуже на цьому наполягають, і ми вчилися виконувати всі вимоги за їхніми стандартами», – каже український моряк.

Навчання двох українських екіпажів триватиме до 26 березня. Після складання іспитів моряки отримують відповідні сертифікати й будуть готові повною мірою виконувати завдання на катерах після їх доставки в Україну.

Фото й відео автора

Як українські моряки освоюють американські Айленди