Суд скасував патент «Трімен Україна» на танковий приціл за позовом Харківського бронетанкового заводу

Автор: Олексій Махно
танки

Приватна компанія «Трімен Україна» оформивши патент намагалась через суд заборонити Харківському бронетанковому заводу використовувати модернізовані танкові приціли.

У відповідь Харківський бронетанковий завод оскаржив в суді реєстрацію патенту, через загальну доступність його ознак. Справу щодо визнання недійсним патенту на комплект модернізації танкових прицілів ТПН-1 розглянув Печерський районний суд м. Києва.

Судом встановлено, що ДП «Харківський бронетанковий завод» у січні 2015 року розпочало модернізацію танкових прицілів нічних ТПН-1. Зокрема згідно з наказом №52 головним інженером ХБТЗ було прийнято технічне розпорядження № 5 від 20 січня 2016 року, яким затверджено конкретний план модернізації нічного прицілу ТПН1-42-23 та створення дослідницького зразка.

З метою створення якого, держпідприємство залучило фірми-постачальники комплектуючих, зокрема і ТОВ «Трімен Україна», яке на підставі Договору №304 від 30 квітня 2015 року поставило ХБТЗ комплект тепловізійного каналу та каналу передачі даних для приладу ТПН-1 до якого входило наступні компоненти:

  • тепловізійний модуль;
  • об'єктив;
  • захисна германієва пластина;
  • вбудований в окуляр, РК дисплей;
  • перетворювачі;
  • електромонтажний комплект;
  • комплект передачі даних (передатчик, приймач, монітор);
  • матеріали.

З використанням отриманих комплектуючих Харківським бронетанковим заводом протягом 2015-2016 років було проведено модернізацію танкового нічного прицілу ТПН-1-49-23 до виду ТПН-1ТПВ та зібрано дослідницький зразок.

У листопада 2016 року завод отримав свідоцтво про реєстрацію предмета постачання «Танковий приціл нічний ТПН-1ТПВ», який було допущено до експлуатації у Збройних Силах України. А дослідний зразок у липні 2017 року було встановлено на танк Т-80 в рамках виконання державного замовлення для Міністерства оборони України.

Згодом, а саме 12 вересня 2018 року, Сафонов Дмитро Вікторович, який є засновником компанії «Трімен Україна», подав до Мінекономіки заявку на реєстрацію корисної моделі, об'єктом якої був комплект для модернізації танкових прицілів серії ТПН-1. 26 грудня йому було видано патент № 130938, що надав виключні права на використання комплекту модернізації.

28 грудня 2018 року він уклав Ліцензійний договір з ТОВ «Трімен Україна» на використання корисної моделі за патентом. Компанія отримала виключні майнові права на патент щодо виготовлення продукції із застосуванням корисної моделі; застосування такої продукції; пропонування її для продажу, в тому числі через Інтернет; продаж; інше введення продукції в цивільний оборот або зберігання в зазначених вище цілях, а також застосування процесу, що охороняється патентом, при виготовлені продукції.

танки ТПН-1-ТПВ на стенді «Трімен-Україна» на виставці «Зброя та Безпека-2018».

У січні 2020 року ТОВ «Трімен Україна» подало до суду на ДП «Харківський бронетанковий завод» з вимогою припинити використовувати у будь-який спосіб об'єкт інтелектуальної власності – корисну модель «Комплект для модернізації танкових прицілів серії ТПН-1» права на яку захищенні патентом.

Своєю чергою Харківський бронетанковий завод вважає, що реєстрація патенту порушує його права на ведення господарської діяльності та може мати наслідком зупинення ремонтних робіт при виконанні оборонного замовлення для Міністерства оборони України.

ХБТЗ звернувся до суду з вимогою визнати патент не дійсним посилаючись на невідповідність корисної моделі такій умові патентоздатності, як новизна, оскільки сукупність її суттєвих ознак стала загальнодоступною у світі до дати подання заявки на визнання права інтелектуальної власності. Що в подальшому було підтверджено судовою експертизою.

В результаті Печерський районний суд Києва 20 січня 2021 року визнав недійсним патент України № 130938 на корисну модель «Комплект для модернізації танкових прицілів серії ТПН-1», виданий Дмитру Сафонову, від дати публікації відомостей про його видачу.

Також суд зобов'язав Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» внести запис до Державного реєстру патентів на корисні моделі стосовно визнання недійсним вказаного патенту та опублікувати ці відомості в Офіційному бюлетені «Промислова власність».

Нагадаємо, що раніше пан Сафронов розповів, що компанія «Трімен Україна», де він працює технічним директором, серійно виготовила і поставила понад триста прицілів ТПН-1-ТПВ, що були використані для модернізації танків української армії.