Bayraktar TB2 вперше вразив морську ціль (ВІДЕО)

Bayraktar'и шукають в Чорному морі ворожі кораблі

Під час турецьких військово-морських навчань Mavi Vatan 2021 безпілотник Bayraktar TB2 вперше вразив надводну ціль високоточним боєприпасом MAM-L.

Про це повідомляє Міністерство оборони Турецької Республіки.

Навчання проходили в східній частині Середземного моря. Безпілотний літальний апарат (БпЛА) використовував ракету MAM-L з лазерним наведенням, розроблену і вироблену в Туреччині. Ціль перебувала поблизу берегової лінії, між невеликими островами.

Bayraktar TB2 вилетів з бази морської авіації Даламан, підсвітив ціль лазером і вразив її одним боєприпасом MAM-L. Також ціль була уражена ракетою Hellfire з морського гелікоптера S-70B.

MAM-L було розроблено на базі протитанкового ракетного комплексу L-UMTAS. Від базової версії відрізняється відсутністю ракетного двигуна і наявністю крил для планерного польоту.

Маса боєприпасу MAM-L – 22 кг, довжина – 1000 мм, діаметр – 160 мм, дальність застосування – до 8 км (14 км з інерційною системою навігації). Варіанти бойової частини: тандемна бронебійна, осколково-фугасна, термобарична. Маса бойової частини – 8/10 кг.

Разом з БПЛА Україна купила високоточні авіабомби

Нагадаємо, що в рамках контракту від листопаду 2018 року, Україна придбала шість ударних дронів Bayraktar TB2 разом з боєприпасами MAM-L та MAM-C. Наприкінці 2020 року було підписано ще один контракт на постачання цих безпілотників ВМС України.

Туреччина також почала розробку палубної версії Bayraktar TB2 для розміщення на десантному авіаносці Anadolu, який через виключення країни з програми F-35 залишився без літаків.