Держава зробить усе щоб не платити пенсію за пільговою вислугою

Автор: Іван Чигринський
Держава зробить усе щоб не платити пенсію за пільговою вислугою

Якщо хтось зрадів рішенню Верховного Суду, який присудив пенсію за відсутності календарної вислуги у 25 років на підставі достатньої пільгової то зарано.

Нагадаємо, що ми писали про те, що Верховний Суд, 3 березня 2021 року, у справі № 805/3923/18-а постановив, що пенсія за вислугу років має бути призначена особі, в якої вистачає календарної вислуги, водночас пільгової вислуги достатньо.

Публікація Ukrainian Military Pages стала популярною і розійшлася багатьма сайтами. А інформагенція Міноборони «АрміяInform» не лише поширила нашу публікацію, а й розвинула тему, оприлюднивши думку юристки громадської організації «Юридична сотня» Марії Звягінцевої, яка розповіла чому на практиці отримати пенсію за пільговою вислугою не просто.

Насамперед справа № 805/3923/18-а і її рішення від 3 березня 2021 року не є зразковою. Як це було, наприклад, з рішенням щодо компенсації за невикористану відпустку військовослужбовця – учасникам бойових дій у особливий період. Адже не всі справи, які розглядає Верховний Суд, є зразковими, тобто обов’язковими для застосування усіма судами за наявності типових ознак.

Тому по кожному конкретному випадку доведеться звертатися до суду. Нагадаємо, що згадана справа розглядалася судом два роки – з 2018 року. І звісно, не має стовідсоткової гарантії, що в подібній справі рішення суду ухвалять на користь позивача.

Водночас юристка вважає, що рішення Верховного Суду вплине на кількість судових звернень з позивними заявами, адже висновок у справі № 805/3923/18-а набув чималого резонансу як у юридичних колах, так і серед осіб, які проходять службу в силових структурах.

— У зверненні з аналогічними позивними вимогами, як у справі № 805/3923/18-а, до суду позивачі та їхні представники посилатимуться на висновки Верховного Суду до моменту, поки інший склад колегії не відступить від них. За загальним правилом, в аналогічних справах береться до уваги постанова, ухвалена пізніше. На цьому наполягає сам Верховний Суд у своїй постанові від 30 січня 2019-го у справі №755/10947/17. Проте не завжди це правило діє на практиці, – каже Марія Звягінцева.

Варто зважити, що постанова суду зобов’язала Департамент Нацполіції, який звільняв позивача зі служби, оформити й подати необхідні документи до органів Пенсійного фонду для призначення йому пенсії за вислугою років. Проте існує ризик, що у Пенсійному фонді виплату позивачу не проведуть, посилаючись на статтю 12 Закону № 2262-XII.

— З огляду на мою юридичну практику можу сказати, що існує вірогідність, що орган Пенсійного фонду також відмовить позивачу в нарахуванні пенсі, навіть за наявності необхідних документів, посилаючись на необхідність мати 25 календарних років вислуги. Тобто можливо, що необхідно буде в судовому порядку оскаржувати і їхнє рішення у разі відмови, аби зобов’язати нарахувати й виплатити пенсію. А це додатковий час, – каже Марія.

Іншими словами навіть якщо ви виграли суд проти «роботодавця» то в призначені пенсії вам відмовить Пенсійний фонд, і знов потрібно судитись, вже з іншою держустановою.

Крім того, ця постанова Верховного Суду не зобов’язує відповідача видавати пенсійні документи за таких же обставин іншим особам. Не говорячи про інші органи державної влади.

Тобто цілеспрямовано звільнитися зі служби, не маючи 25 років календарної вислуги, за наявності начебто достатньої пільгової й очікувати, що отримаєш пенсію ― справа ризикована.