Новий законопроєкт про «натовські зарплати» для військових

Автор: Іван Чигринський
Новий законопроєкт про натовські зарплати для військових

Грошове забезпечення українських військовослужбовців за контрактом має відповідати нормам та стандартам НАТО – йдеться в новому законопроєкті.

Проєкт закону № 5236 зареєстрований 12 березня народним депутатом від фракції «Слуга народу» Максимом Заремським дуже лаконічний. Основна ідея доповнити статті Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» двома положеннями.

До статті 43 пропонується додати пункт 8 у такій редакції:

«8. При проходженні громадянами України строкової військової служби, військовослужбовцям державним бюджетом України забезпечується фінансове та соціальне забезпечення відповідно до встановлених чинним законодавством норм (прожитковий мінімум, мінімальна заробітна плата та інше). При проходженні військової служби за контрактом військовослужбовцям встановлюється фінансове забезпечення відповідно до норм та стандартів НАТО.»

Також пропонується доповнити закон Статтею 46. «Захист прав військовозобов'язаних та військовослужбовців» такого змісту:

«Військовозобов'язані та військовослужбовці у разі порушення їхніх прав та інтересів мають право звернутися за захистом до суду, а також до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в порядку передбаченому чинним законодавством України.»

Щодо згаданих у проєкті норм та стандартів НАТО, то насправді системи нарахування та самі розміри грошового забезпечення в арміях країн-членів НАТО різняться і не має єдиного стандартного «НАТОвського грошового забезпечення». Тобто прийняття законопроєкту у такому вигляді навряд вплине на грошове забезпечення, адже не містить конкретики.



Водночас можна згадати інший законопроєкт №3874, що був зареєстрований 16 липня 2020 року, тим самим Максимом Заремським, який передбачає докорінну зміну структури грошового забезпечення військовослужбовців за зразком деяких країн НАТО.

Законопроєкт №3874 в цілому повторює розроблену Генеральним штабом, ще в 2019 році, реформу, яка передбачає перехід на «американську» систему грошового забезпечення, підготовка до втілення якої триває вже півтора роки. Зокрема прийнято закон про нову шкалу військових звань, розроблено Каталог штатних посад військовослужбовців ЗСУ, а сам проєкт відправлено Міністерством оборони на погодження до інших зацікавлених відомств.

Проєкт №3874 визначає, що грошове забезпечення складається з базової виплати, частка якої складає від 70 до 80%, а також надбавок, які складають до 30% від загальної суми.

Розмір базової виплати встановлюється у залежності від звання, передбаченого посадою та вислуги років у відповідному військовому званні. Проте у цьому проєкті не визначається її мінімальний розмір, що не відповідає декларованій меті – підвищення рівня матеріального забезпечення військових, адже прийняття закону у такому вигляді дозволяє встановлювати будь-якій рівень грошового забезпечення й не обов'язково вищий від наявного.

Зауважимо, що зареєстрований вісім місяців тому законопроєкт №3874 так досі й не розглянутий Верховною Радою. Проте вже відомо, що цього року для 99% військовослужбовців Збройних Сил України розміри грошового забезпечення не зміняться, адже Міноборони визначило розміри премій та надбавок на рівні минулого, 2020 року.



Підвищення грошового забезпечення в середньому на 60% обіцяють не раніше початку наступного, 2022-го, року, за умови ухвалення відповідного законопроєкту та закладення коштів на таке підвищення у Державний бюджет-2022.

Нагадаємо, що останній раз грошове забезпечення військовим підвищували у січні 2019 року, тоді, через підвищення надбавки за особливості проходження служби з 10 до 65%, загальний розмір місячного грошового забезпечення у середньому зріс на 30%.


Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»