Міноборони заперечило закупівлю списаних артснарядів

Міноборони заперечило закупівлю списаних артснарядів

Міністерство оборони України закупило постріли УОФ12 до 100-мм протитанкових гармат МТ-12 «Рапіра» за найнижчою ціною та як фактично нові боєприпаси із запасом ресурсу не менш, ніж 10 років зберігання.

Про це у військовому відомстві повідомили у відповідь на звинувачення народного депутата Михайла Бондара.

Нагадаємо, що вчора було оприлюднено повідомлення про вчинення кримінальне правопорушення направлене депутатом Генеральному прокурору України. За версією Бондара, в 2020 році Міноборони придбало в Європі (у Czech Defense Systems a.s) 5000 пострілів УОФ12 виготовлених в СРСР у 1986-1988 роках, раніше списаних МО Болгарії та реалізованих на ринку. Ціна пострілів для МО України склала 760 євро за штуку. Детально про це тут »»

Міноборони закупило в Європі списані боєприпаси 35-річної давності Міноборони закупило в Європі списані боєприпаси 35-річної давності Міноборони закупило в Європі списані боєприпаси 35-річної давності

Сьогодні Міністерство оборони заперечило наведену інформацію публікацією на офіційному сайті: «Інсинуації, політиканство та несумлінна конкурентна боротьба: постріли до «Рапіри» закуплено за найнижчою ціною та з належною якістю, – Міноборони».

Повідомляється, що ці «боєприпаси пройшли ремонт у 2020-му році з розділенням всіх елементів із заміною всіх порохів та пороховмісних складових та укомплектовані підривачами 2019-2020 років виготовлення. Постачальник підтвердив визначені гарантійні строки служби, зберігання та технічні характеристики, що відповідають новій продукції першої категорії. Боєприпаси поставлені в належному технічному стані та у тарі, придатній до використання у складі сил і засобів Операції об’єднаних сил».

Водночас Міноборони не заперечується, що вони виготовлені в СРСР у 1986-1988 роках.

Зазначається, що при закупівлі провели переговорну процедуру з двома постачальниками 100-мм пострілів УОФ12 та обрали переможця за нижчою ціновою пропозицією.

Акцептована вартість УОФ12 виявилася на 35% меншою від альтернативних пропозицій, що робились під час комерційних консультацій і склала близько 27 тис. гривень за одиницю. Вона є нижчою, ніж вартість боєприпасів калібру 152 міліметри (29,5 тис. гривень). Загалом, ці постріли некоректно порівнювати, оскільки вони мають різну конструкцію і значні відмінності щодо технологічного виготовлення.

У Міністерстві оборони назвали некоректним порівняння цін у поширених сканкопіях повідомлення народного депутата до Генпрокурора, де зазначено, що аналогічні відремонтовані постріли коштують на ринку ЄС від 295 до 470 євро за одиницю. При цьому робиться посилання на комерційну пропозицію від компанії VTIC International LTD на компанію MSM Martin S.R.O, Sturova зі Словаччини.

Зазначене посилання, за думкою посадовців Міноборони, є некоректним, оскільки ця пропозиція зроблена болгарською компанією словацькій компанії. Крім того, вона зроблена 21.10.2019 року, за рік до укладання держконтракту.

Також заперечується, що заступник міністра оборони Олександр Миронюк нібити дав доручення на укладення держконтракту на поставку пострілів за імпортом.

Закупівля зазначених боєприпасів передбачена Державним оборонним замовленням. На цій підставі Департаментом військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України, як вже зазначалося, проведено маркетингові дослідження та переговорні процедури із закупівлі боєприпасів УОФ12, за результатами яких і було укладено держконтракт. Інформація про те, що Олександр Миронюк, з метою приховування ціни та легалізації коштів отриманих злочинним шляхом, скоординував схему постачання, в якій присутні три приватні суб’єкти із юрисдикцією в Болгарії, Словаччині та Чехії, є неправдивою (наклепом) і такою, що має на меті скомпрометувати діяльність керівництва Міноборони та негативно вплинути на забезпечення ЗС України боєприпасами в умовах військової агресії проти держави Україна.

У військовому відомстві звертають увагу на те, що «потребу у боєприпасах для ЗСУ визначає, за всієї поваги, не діючий чи відставний законодавець, а Генеральний штаб Збройних Сил України». А міністерство вже відповідно до потреб Збройних Сил України замовляє продукцію оборонного призначення. Чинна потреба в пострілах УОФ12 до МТ-12 «Рапіра» цілком обгрунтована і виникла, не в останню чергу, через ситуацію, що склалась у попередні роки після добре відомих експосадовцям підривів і пожеж на арсеналах.

«Кампанія з дезінформації щодо справжньої ситуації стосовно закупівлі пострілів УОФ12 та реального стану виконання договірних зобов’язань підприємств та оборонного відомства є наслідком несумлінної конкуренції постачальників та частиною сценаріїв політичної боротьби», – вважають у Міністерстві оборони.

Окремо зазначається, що ці боєприпаси наразі виробляються обмеженим колом країн: або в РФ, або підприємствами держав, що перебувають у полі впливу агресора. У цьому контексті, Росія не знехтує жодною нагодою дискредитувати зусилля українських відомств, спрямовані на зміцнення обороноздатності України. Через своїх сателітів Кремль вкидатиме будь-які псевдоаргументи для паплюження дій, що посилюють спроможності української армії. Якщо ж за нотами Москви готові грати і деякі представники колишньої влади в Україні, то це викликає жаль. Але не подив. Той, хто свого часу ставав фігурантом різноманітних «свинарчукгейтів», голосніше всіх кричатиме «тримай злодія», пише пресслужба Міноборони.