Bell не надавала Укроборонпрому або іншим компаніям України ліцензію на виробництво вертольотів UH-1

Автор: Олексій Махно
UH-1

Американська компанія Bell Textron повідомила, що не надавала ДК «Укроборонпром» або іншим компаніям з України ліцензію на виробництво гелікоптерів типу UH-1 Iroquois.

Нагадаємо, що новина про підготовку до складання UH-1 Iroquois в Одесі була озвучена гендиректором Укроборонпрому Юрєм Гусєвим під час візиту на завод наприкінці лютого, а також поширена пресслужбою концерну. При чому було повідомлено, що перший гелікоптер має бути готовий вже до 24 серпня 2021 року.

Від самого початку повідомлення було дивним, що пов’язано з відсутністю інформації про інтерес до придбання цих гелікоптерів українськими силовиками (МВС обрало Airbus, а МОУ модернізований Мі-2), а також відсутністю повідомлень про дозвіл на виробництво на відповідних державних сайтах США (зокрема Defense Security Cooperation Agency).

А 2 березня компанія Bell Textron у відповідь на запит польського видання Zespół Badań i Analiz Militarnych (ZBIAM) повідомила, що не надала концерну «Укроборонпром» або будь-якому іншому господарському суб'єкту України ліцензію на виробництво гелікоптерів UH-1 «Ірокез».

Водночас, пише видання, американський виробник наголошує, що готовий підтримати зусилля України з модернізації парку гелікоптерів. Однак вони мають базуватися на процедурах визначених Урядом Сполучених Штатів, тобто, зокрема, щоб розпочати процес отримання відповідних дозволів за програмою FMS необхідно надіславши офіційний лист-запит.

Наразі Bell Textron пропонує експортним клієнтам за програмою іноземних військових продажів (FMS) останню версію UH-1 – гелікоптери UH-1Y Venom. Минулого року Чехія замовила вісім таких машин. Проєкт також може бути запропонований Польщі в рамках програми Perkoz, яка передбачає придбання 32 багатоцільових транспортних гелікоптерів – згідно з графіком, фаза технічного діалогу має закінчитися 31 березня.

Bell UH-1Y Venom (також має назву Super Huey) – остання версія багатоцільового UH-1 Huey. Двомоторний UH-1Y має нові двигуни, трансмісію, чотирилопатевий гвинт з композитними лопатями, цифрову кабіну та збільшену вантажопідйомність. На 84% уніфікований із AH-1Z.