Російські радари в Україні на супутникових знімках

Російські радари в Україні на супутникових знімках

На окупованих українських територіях неодноразово виявлялись російські РЛС спостереження та засоби радіоелектронної боротьби, ймовірно укомплектовані російськими фахівцями.

До вашої уваги аналітичний огляд, що вийшов 11 березня на сайті Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень (DFRLab) Атлантичної Ради США, який переклав InformNapalm. Огляд підготував науковий співробітник DFRLab Mайкл Шелдон.

24 лютого 2021 року міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm опублікувала зображення російської РЛС «Каста-2Е1», що працює на непідконтрольній уряду території України на сході. Зображення зроблені мініБПЛА, що належить Спеціальній моніторинговій місії Організації з питань безпеки та співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) в Україні.

Російські радари в Україні на супутникових знімках

Це було перше зображення СММ ОБСЄ російських радарів на сході України, яке було оприлюднене. СММ докладно розповіла про цю знахідку у щоденному звіті 38/2021, де було описано виявлення радара «Каста-2Е1» 51У6 на полігоні біля Бугаївки. Використовуючи колишні звіти СММ ОБСЄ, DFRLab знайшла інші радіолокаційні майданчики по всій непідконтрольній Україні території. Картографування цих додаткових позицій дає більш повне уявлення про масштаби розгортання російських радіолокаційних станцій на Донбасі.

Ці радари спостереження, ймовірно укомплектовані російськими фахівцями, часто спостерігають у місцях разом з російськими машинами радіоелектронної боротьби. Можливо, їх використовують для виявлення безпілотних літальних апаратів ЗСУ та ОБСЄ.

Російські радари в Україні на супутникових знімках Карта, що візуалізує розташування чотирьох знайдених радіолокаційних місць у непідконтрольних уряду районах уздовж лінії зіткнення

InformNapalm показав один радар «Каста-2Е1» на полігоні поблизу Бугаївки. Цей полігон часто фігурує у звітах СММ ОБСЄ через наявність там важкого озброєння, що порушує вимоги про відведення, зазначені в мінських протоколах від лютого 2015 року. Згідно з домовленостями, важке озброєння калібру понад 100 мм повинно бути відведене на 25 км відповідно до Меморандуму про Мінськ I від 19 вересня 2014 р. Радари, такі як «Каста-2Е1», самі по собі не підпадають під Мінські угоди.

Російські радари в Україні на супутникових знімках

Однак звільнення від іноземної військової присутності є ключовою вимогою Мінська II, і комплекс «Каста-2Е1» це порушує, враховуючи його російське походження. Це також стосується інших радарів, про які йдеться в цій статті.

Російські радари в Україні на супутникових знімках Супутникові знімки, що показують позицію радара на полігоні поблизу Бугаївки

Одним з найбільш відомих місць радіолокаційного спостереження у непідконтрольних уряду районах України є аеродром поблизу Моспине. На його території створено захисні зони, де військові машини в камуфляжних сітках можна спостерігати на загальнодоступних супутникових ресурсах, таких як Google Earth.

Російські радари в Україні на супутникових знімках Супутникові знімки, що показують місце розташування радару та засобів радіоелектронної боротьби на аеродромі поблизу Моспине

Найбільш ранній звіт СMM про радіолокаційну активність поблизу Моспине був 19 січня 2018 р. Цей звіт зазначав про наявність радіолокаційної системи П-15 або П-19. Це досить близько до часу, коли місцевість вперше стала помітно активною на супутникових знімках у жовтні 2017 року.

У щоденному звіті 40/2020 СММ ОБСЄ повідомляла про спостереження за трьома системами радіоелектронної боротьби (одна Р-330Ж «Житель», одна Р-934У «Синиця» та один комплекс РБ-636 «Світ-КУ»), а також активний радіолокатор 1РЛ134 (П-19) поблизу Вербової Балки. Ймовірно, це стосувалося тієї самої ділянки, про яку було докладно описано вище і яка знаходиться на відстані близько кілометра на північний схід від Вербової Балки.

У щоденному звіті 297/2020 СММ знову повідомляла про виявлення П-19 поблизу Вербової Балки з міні-БПЛА 11 грудня 2020 року.

Російські радари в Україні на супутникових знімках Супутникові знімки радару поблизу Фащівки, за даними СММ

У двох окремих випадках у лютому та березні 2019 року СММ повідомляла про спостереження за радіолокатором П-19 на вершині терикону поблизу міста Фащівка. Супутникові знімки Google дуже чітко демонструють цю позицію на фото, датованих квітнем і червнем 2018 року. Згідно зі знімками, це система на шасі КаМАЗа з радаром, розміщеним позаду, тобто це мала б бути «Каста-2Е1», а не П-19. Але неясно, чи це та сама система, яку спостерігала СММ.

Російські радари в Україні на супутникових знімках Супутникові знімки, що показують радіолокаційну станцію на аеродромі поблизу Розівки

8 серпня 2018 року СММ ОБСЄ повідомила, що один із її БПЛА великої дальності помітив РЛС П-19 поблизу Розівки. Супутникові знімки району показують підготовлену територію з траншеями та оборонними валами на старому аеродромі. Більш пильне вивчення зображень, датованих жовтнем 2018 року, виявило два скупчення камуфльованих транспортних засобів, один з яких, як видається, відповідав повідомленому П-19.

Незрозуміло, чи є на НУТ більше таких радіолокаційних локацій. Всі зазначені в цій статті місця спостережень були розподілені вздовж центру фронту. Можливо, на периферії існують інші місця розташування радарів.

Michael Sheldon,
науковий співробітник Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень


Читати також:

Військовослужбовці ЗС Росії, які брали участь у бойових діях на території України:

Військовослужбовці 45 окремої бригади спецпризначення (в/ч 28337, м. Кубінка)

Військовослужбовці 18 окремої мотострілецької бригади (в/ч 27777, ЧР РФ)

Військовослужбовці 6 роти 2 мотострілецького батальйону 60 омсбр (в/ч 16871)

На територію України переміщено зенітно-ракетний дивізіон 60 омсбр

Розвідники т.зв. 5 окремої мотострілецької бригади 1 АК (в/ч 08805, Макіївка)

Артилеристи т.зв. 5 окремої мотострілецької бригади (в/ч 08805, Макіївка)