Французи сподіваються продати Україні винищувачі Rafale

Автор: Олексій Махно
Rafale

Французький Dassault Rafale та американський F/A-18 Super Hornet можуть зустрітися у двобої в українському тендері на оновлення бойової авіації.

Про це повідомив Український мілітарний портал з посиланням на французькі сайти Zone Militaire та Intelligence Online.

За інформацією джерел Intelligence Online, це питання стоїть у верхній частині порядку денного наступного візиту Еммануеля Макрона в Україну, спочатку запланованого на кінець березня, але згодом відкладеного. «Президент Франції вірить у шанси Rafale на перемогу в цьому колишньому бастіоні російської промисловості. Париж має одну перевагу: його комерційна система, здатна підтримувати такий контракт, уже існує», – пише Intelligence Online.

Французьке видання повідомляє, що Париж розраховує на незмінного з 2014 року міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та франко-грузинського бізнесмена Жоржа Цнобіладзе, через яких Париж збільшив оборонні контракти останніми роками. Йдеться про поставку 20 патрульних катерів FPB 98 суднобудівної компанії OCEA. Також Франція через Авакова та Airbus має діючий контракт на поставку 55 вертольотів H225, H145 та H125.

За даними Intelligence Online, Париж може прокредитувати до 85% вартості можливого контракту Rafale, за схемою схожою з попередніми франко-українськими контрактами. Для цього Міністерством економіки та фінансів планує виділити бюджет у 1,5 мільярда євро.

Водночас США вочевидь теж ще не сказали свого останнього слова, тим більше, що Сполучені Штати надали Україні значну військову допомогу з 2014 року. Очікується, що адміністрація Байдена найближчим часом запропонує Україні винищувачі F/A-18 Super Hornet, пише Intelligence Online. «Крім того, США можуть розраховувати на допомогу численних американських чиновників розташованих у структурах Міністерства оборони та оборонного концерну «Укроборонпром», – пише Intelligence Online.

Нагадаємо, що у Візії Повітряних Сил 2035, що була схвалена у травні 2020 рокута в якій викладене бачення командування на переозброєння української авіації, розглядається заміна літаків МиГ-29, Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР на єдиний багатоцільовий винищувач.

Прогнозується наявність у 2035 році чотирьох бригад (зараз сім) багатоцільових винищувачів типу Saab JAS-39E/F Gripen, F-16 Block 70/72 або ін., однієї транспортної бригади (зараз три), навчальної авіабригади та чотирьох бригад (або полків) розвідувально-ударних безпілотників.

Орієнтовна вартість переоснащення лише тактичної авіації становить близько 200 млрд грн. У рамках першого, підготовчого етапу (що триватиме до 2025 року) має бути проведений в 2021-2022 роках тендер та підписаний контракт на закупівлю багатоцільового винищувача, обмежені постачання якого (загальна кількість до 6-12 літаків) повинні розпочатися у 2023-2025 роках.

Нагадаємо, що 25 січня 2021 року Греція і Франція підписали контракт на придбання 18 винищувачів Rafale (6 нових та 12 вживаних), систем озброєння для них, а також на матеріально-технічне забезпечення, що загалом обійдеться Греції у €2,32 млрд ($2,8 млрд). Перші винищувачі Греція має намір отримати вже за пів року.

Ще 36 винищувачів Dassault Rafale може купити Індонезія. Також покупцями Rafale є Єгипет, Індія та Катар. Виробництво за поточними замовленнями повинно було закінчитися у 2024 році, але Франції доведеться побудувати 12 Rafale для заміни літаків, які вона продає Греції, а також шість нових «грецьких» літаків продовжать виробництво щонайменше до 2025-2026 років.