У Керчі розпочали формування корпусів двох УДК

Автор: Ганна Марко
У Керчі почали формування корпусів двох УДК

На суднобудівному заводі «Залив» у Керчі приступили до формування корпусів двох універсальних десантних кораблів проєкту 23900 «Иван Рогов» і «Митрофан Москаленко».

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на джерело в оборонно-промисловому комплексі.

«На майбутніх «десантниках» йде формування корпусів. Робота ведеться з урахуванням досвіду отриманого при будівництві кораблів типу «Mistral», – повідомило джерело.

Нагадаємо, що в 2011 році Росія замовила у Франції десантні кораблі-доки типу «Містраль». Кормові частини кораблів будувалися на Балтійському заводі, потім у Франції стикувалися з носовими частинами. У 2015 році Париж відмовився передавати Москві вже побудовані вертольотоносці через окупацію росіянами українського Криму.

Джерело ТАСС також уточнило, що УДК проєкту 23900 зможе транспортувати до тисячі морських піхотинців і 16 вертольотів. Докова камера розрахована на чотири десантні катери. «Терміни передачі флоту не змінюються. Кораблі повинні побудувати в рамках діючої держпрограми озброєнь, розрахованої до кінця 2027 року».

Окупанти на заводі у Криму заклали два вертольотоносця Зображення УДК проєкту 23900

Контракт на будівництво двох вертольотоносців вартістю близько 100 млрд рублів Міноборони РФ уклало в травні 2020 року. Закладка двох УДК відбулася 20 липня в Керчі. Спочатку заявлялось, що водотоннажність УДК перевищить 20 тисяч тонн. Пізніше джерело в суднобудівній галузі повідомило, що водотоннажність збільшиться до 30 тисяч тонн, а кораблі зможуть нести 16 вертольотів, а також палубні ударні і розвідувальні безпілотники.

Вже наприкінці 2020 року заступник міністра оборони РФ Алєксєй Криворучко в інтерв'ю виданню «Красная звезда» заявив, що водотоннажність УДК складе близько 40 тисяч тонн.

Передача першого вертольотоносця ВМФ РФ очікується в 2026 році, другого – в 2027 році.

У Керчі почали формування корпусів двох УДК