Чисельність постійних військ територіальної оборони України збільшать з 580 осіб до 10 тисяч

Автор: Анатолій Баргилевич
Чисельність постійних військ територіальної оборони України збільшать з 580 осіб до 10 тисяч

Наразі чисельність постійного складу військ ТрО складає 580 осіб, це керівний склад, сержанти та офіцери – цього замало вважають у командуванні й готують нові розрахунки.

Про структуру, забезпечення та проблематику системи територіальної оборони (ТрО) України розповів командувач територіальної оборони Командування Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Анатолій Баргилевич.

Далі пряма мова.

генерал-майор Анатолій Баргилевич
генерал-майор
Анатолій Баргилевич

Ми в команді з експертами та консультантами робочої групи при РНБО, розробили низку пропозицій, щодо устрою та функціонування сил тероборони в Україні.

Для побудови планів розвитку системи тероборони треба розуміти загальну послідовність процесів її побудови та функціонування.

З початком військової агресії РФ в 2014 році було сформовано одну бригаду та 32 батальйони ТрО, абсолютна більшість яких виконували завдання в зоні АТО, часом непритаманні загонам тероборони.

Надалі ці підрозділи стали основою формування мотопіхотних бригад. В результаті чого їх місце зайняли понад тисяча загонів оборони та окремі стрілецькі батальйони.

На жаль діяльність цих підрозділів зводилась до окремих стрілецьких днів. І такий стан справ ніяк не міг вважатись задовільним. Тож ми ініціювали переформатування цих загонів у 25 бригад територіальної оборони. Протягом 2017-18 років вони були сформовані й почалась практична підготовка.

Станом на зараз проведені комплекси заходів з підготовки керівного складу, аналізу проблематики та планування розвитку ТрО. Тому говорити, що ми маємо створювати систему тероборони «з нуля», як говорять представники деяких ініціативних груп, буде не правильно. В нас вже є робоча модель та успішний досвід.

Найбільш оптимальний і логічний шлях подальших дій – удосконалення системи ТрО з вертикаллю управління у Збройних Силах України. Створення автономної від ЗСУ системи ТрО потребуватиме формування для неї окремих від ЗСУ систем забезпечення та управління, що неодмінно призведе до збільшення чисельності сил ТрО та значного зростання фінансового навантаження на державу для їх утримання.

Разом з тим ми розуміємо, що питаннями ТрО мають займатись професійні військові, які працюватимуть над питаннями підготовки та формування підрозділів вже, у мирний час.

Як керівний склад, так і кожен боєць ТрО муситимуть мати контракт (в якому буде чітко вказано до якої бригади приписана людина, чи це бойова бригада, чи бригада ТрО), проходити регулярну підготовку за що отримуватимуть гідне заохочення. Це будуть кваліфіковані та вмотивовані підрозділи.

Ще раз хочу наголосити. Сили ТрО – це в першу чергу військові, які матимуть права та обов’язки перед державою та народом України. Це робиться, щоб не допустити помилок, коли в ТрО потрапляють неперевірені люди, або сотні тисяч умовних резервістів.

Можна багато говорити про досвід інших країн і різні моделі та на моє глибоке переконання система ТрО повинна бути в Збройних силах України. Та бути напряму підпорядкована Головнокомандувачу, який безпосередньо відповідальний за оборону всієї держави. Ця система вже збудована та інтегрована в структуру ЗСУ. А знищити її, як пропонується ініціативними групами і починати створювати заново в підпорядкуванні МО, це означає втратити неоціненний досвід та величезну кількість ресурсів, а головне часу, якого в нас немає.



Сили ТрО мусять активно взаємодіяти з іншими родами військ та структурами Збройних Сил України. Повинна бути комунікація та розуміння порядку дій. Для цього необхідно розробити систему взаємодії й знову ж таки під керівництвом Головнокомандувача.

Це побудова прямої комунікації між командуванням сил ТрО та командуванням угруповання військ, в структурі ЗСУ – це зменшення необхідної кількості взаємодій, що збереже настільки важливий час. Так само й комунікація між силами ТрО та бойовими підрозділами.

Станом на сьогодні чисельність ТрО складає 580 осіб, це сержанти, офіцери та керівний склад. Звичайно така кількість особового складу не може забезпечити якісне функціонування сил ТрО.

Ми провели розрахунки й загальна чисельність сил ТрО в мирний час має налічувати близько 10 тисяч осіб. Тобто кожна область мусить бути укомплектована як мінімум однією бригадою ТрО (приблизно 320 осіб). Це військовослужбовці служби за контрактом, які займатимуться підготовкою місцевого населення, співпрацею з місцевими громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування.

Під час особливого періоду/воєнного стану до виконання завдань ТрО будуть залучатись представники інших визначених силових структур, добровольчі підрозділи та громадяни, які будуть сприяти виконанню завдань ТрО, як не комбатанти.

Крім того, за певних умов, визначені сили і засоби ТрО будуть залучатися до виконання завдань у мирний час.

В справі побудови системи територіальної оборони надзвичайно важливу роль грає системний підхід, послідовні дії та опора на попередній досвід. За попередні роки ми змогли вибудувати робочу систему, так вона не ідеальна, але головне, що вона є і вона дієздатна. Наш обов’язок зараз примножити здобутки та прибрати недоліки. Щиро вірю, що найближчим часом ми з командою експертів, управлінців та парламентарів зможемо довести справу до ладу.