У ВМСУ урочисто підняли прапори з нагоди 103 річниці

військово-морський прапор України

О восьмій годині 29 березня на кораблях та в місцях дислокації частин ВМС України проведено урочисте підняття прапорів на честь 103 річниці українського флоту.

Саме в цей день у 1918 році на кораблях Чорноморського Флоту та Севастопольській фортеці добровільно було піднято українські прапори. Це ознаменувало визнання військовими моряками уряду Української Народної Республіки.

Напередодні цих подій, на засіданні Ради Народних Міністрів УНР у Києві було прийнято рішення щодо підпорядкування Чорноморського флоту республіці. Слід зауважити, що особовий склад флоту здебільшого складався з українців. Саме тому, після бурхливих делегатських зборів Чорноморського флоту і рішення більшості екіпажів кораблів, командувач Чорноморського Флоту контр-адмірал Михайло Саблін видав наказ проте, що «усі кораблі, портове майно та укріплення, які знаходяться на узбережжі, є власністю Української Народної Республіки. Тому скрізь, де треба, наказую підняти український прапор».

29 квітня 1918 року до шостої години вечора в Севастополі на лінкорах, крейсерах, деяких есмінцях були спущені червоні прапори та підняті українські. Флагманом українського флоту став корабель «Святий Юрій Побідоносець». Проте вже наступного дня, піддавшись пропаганді більшовиків, частина кораблів вийшла до Новоросійська. Під українським прапором залишилися 7 лінійних кораблів, 3 крейсери, 12 есмінців, 15 підводних човнів, 5 плавучих баз, 3 румунських допоміжних крейсери, велика кількість транспортних і допоміжних кораблів.