Комітет Верховної Ради рекомендує звільнити заступника міністра оборони через монополізацію харчування ЗСУ

Автор: Іван Чигринський
Комітет з нацбезпеки рекомендує звільнити заступника міністра оборони через монополізацію харчування ЗСУ

Міністерство оборони віддало 90% контрактів на харчування військових частин Збройних Сил України одній компанії. При цьому на харчування армії виділяється понад 3,6 млрд грн.

У середу, 14 квітня, відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Одне з розглянутих питань – організація харчування у ЗСУ. Народна депутатка від фракції «Голос» Соломія Бобровська розповіла про деякі подробиці:

Минулого тижня була в одній з військових частин та знову зіштовхнулась з черговими скаргами на зіпсовані продукти. Тоді зампотил махнув рукою і сказав: «У вас все одно нічого не вийде».

Вчора було засідання Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки, зокрема, за моїм зверненням. Ми заслухали дивні виправдання профільного заступника Міністерство оборони України Ігоря Халімона і він прямо визнав, що «ВІйськсервіс-Волонтер» став монополістом та зайняв 90% ринку харчових послуг. Халімон намагався переконати нас, що проблеми немає і всі проблеми пропрацьовуються. Порушення ж не мають системний характер. Ну, і не знає чому рішення суду МО не виконує в повному обсязі.

Зауважимо, що до монополізації ринку харчування призвело укрупнення лотів на торгах і спеціально прописані тендерні вимоги до річного доходу компанії. Це призвело до фактичного повернення ситуації на рівень 2015-2016 років, коли чотири (а згодом й три) великих компанії поділили між собою ринок харчування ЗС України.

Нагадаємо, що незадовільні умови зберігання продуктів компаніями-аутсорсерами, претензії до якості їжі, занедбаність об'єктів продслужби військових частин, що були передані в оренду комерційним фірмам, які фактично не можливо контролювати і стали причинами ініціювання реформи системи харчування в 2015 році. Проте у 2020 році цю реформу фактично скасували, залишивши від неї лише каталог продуктів та повернувши аутсорсерів.



Зараз знов маємо скарги на якість харчування та власно самих продуктів. При цьому погіршення якості харчування в Збройних Силах України визнав навіть головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, за словами якого ситуацію дуже складно виправити, оскільки вона пронизана корупційними ризиками.

Водночас присутній на засіданні Комітету Верховної Ради заступник міністра оборони України Ігор Халімон не бачить великих проблем із харчуванням. Посадовець визнає, що проблем мають місце, але начебто відомство їх поступово вирішує.

Стосовно «жорстких» умов, прописаних в тендерах для компаній– потенційних учасників цього ринку, заступник міністра оборони каже, що «такий крок – продиктований досвідом».

Тендерні умови прописані так, щоб убезпечити Міноборони від потенційної загрози зриву організації харчування у ЗСУ. Нагадаю історію минулих років, коли через невеличкий ФОП на пів року були заблоковані договори з харчування Збройних Сил. Бо компанія зайшла на торги без необхідних потужностей, не розрахувавши, що за визначеною процедурою Міноборони платить за послуги з відстрочкою у місяць, отже, накопичується «борг». Саме тому, річний дохід компанії, яка хоче брати участь у тендерах, має становити не менше 100% початкової вартості предмета закупівлі. Тобто 500 мільйонів гривень річного обороту та досвід освоєння цих коштів. Ця стаття використовується для того, щоб на торги виходили спроможні компанії, які мають власний обіговий капітал і можуть опрацьовувати такі обсяги. Якщо в компанії немає платіжної спроможності чи підтримки банку, є великий ризик, що вона зірве харчування військових



Проте схоже, що депутати не повірили посадовцю. І, як повідомила пані Соломія Бобровська, після довгих дискусій, Комітет одноголосно прийняв таке рішення:

1. Звернутися до міністра оборони з проханням розглянути питання щодо відповідності заступника міністра Халімона займаній посаді.

2. Звернутися до міноборони з проханням переглянути кваліфікаційні критерії публічних закупівель на постачання харчування з дотриманням принципу відкритості, прозорості і рівності всіх учасників. Бо саме через штучні правила міністерство просто відсіяло конкурентів свого фаворита, чим створило загрозу національній безпеці.

3. Звернутися до міноборони з проханням переглянути всі акти складені військовими частинами стосовно порушень «Військсервісом» зобов'язань з метою усунення порушень.

4. Звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо листа Київської прокуратури, яким «встановлено» факт підробки документів для участі у тендері однієї з компаній. Такі рішення може приймати лише суд, а не прокуратура.