Не менше 6 місяців в АТО, – «Голос» пропонує нову вимогу до кандидатів на посаду міністра оборони

Не менше 6 місяців в АТО, – Голос пропонує нову вимогу для кандидатів на посаду міністра оборони

Депутати «Голосу» хочуть змінити умови призначення міністра оборони України.

Сьогодні, 15 квітня 2021 року у Верховній Раді України було зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» щодо переліку відомостей кандидата на посаду Міністра оборони України» (№ 5381).

Народні депутати пропонують змінити процедуру призначення міністра оборони, а саме доповнити перелік відомостей, що подаються кандидатом на посаду, копіями документів про статус учасника бойових дій або витягом з Реєстру волонтерів антитерористичної операції (АТО) та копіями документів щодо безпосереднього перебування в районах АТО у період її проведення не менше ніж 6 місяців у період з 2014 року, у тому числі за сукупністю днів, у взаємодії зі Збройними Силами, МВС, Національною поліцією, Національною гвардією, СБУ та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Ініціаторами проєкту виступили депутати депутатської фракції «Голос»: Андрій Шараськін, Наталія Піпа, Юлія Клименко, Галина, Васильченко Роман Лозинський, Ольга Стефанишина, Ярослав Юрчишин, Олександра Устінова, Соломія Бобровська, Володимир Цабаль.

«Міністр оборони зважаючи на збройну агресію Російської Федерації проти України, воєнної окупації значної частини державної території України та ведення гібридних бойових дій має відповідати додатковим вимогам щодо обізнаності про стан справ у ЗСУ та інших військових формуваннях з метою ефективного прийняття управлінських рішень та формування відповідної державної політики у сфері національної безпеки та оборони. А також мати чітку громадянську позицію», – наголосив Андрій Шараськін.

Депутати пропонують прийняти відповідні зміни щодо призначення міністра оборони до настання факту остаточного виведення та повної відсутності всіх збройних формувань Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях у порядку, визначеному Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».

Нагадаємо, що 16 грудня 2020 року Андрій Шараськін подав до Верховної Ради України законопроєкт № 4504 Закону про територіальну оборону України, який було розроблено у співавторстві з іншими депутатами та представниками громадськості.

Проте у команді Зеленського розкритикували зазначений проєкт, зокрема за положення, що стосуються зберігання зброї вдома, окремого підпорядкування і фінансування тероборони, а також було відмічено високі ризики сепаратизму через повноваження місцевої влади.

Натомість розробляється президентський законопроєкт подання якого до Верховної Ради анонсували до 29 грудня, проте наразі він так і не зареєстрований. А 1 квітня керівник робочої групи з розробки проєкту генерал-полковник Михайло Коваль повідомив, що завершення роботи над законом про тероборону відкладається на декілька місяців через необхідність його узгодження з новими документами оборонного планування, частина з яких ще не готова.