HII отримала ще $107 млн на закупівлі для LHA 9

Автор: Ганна Марко
універсальний десантний корабель типу Америка (America-class)

Компанія Huntington Ingalls Industries (HII) повідомила про отримання четвертої модифікації контракту на попередні закупівлі матеріалів для універсального десантного корабля LHA 9 типу «Америка» (America-class).

Разом з цим контрактом авансове фінансування LHA 9 складе 457 мільйонів доларів.

Ingalls – єдиний будівельник великопалубних десантних кораблів для ВМС США. Завод поставив свій перший десантний корабель USS Tripoli (LPH 10) типу Iwo Jima в 1966 році. З того часу Ingalls побудував п’ять кораблів типу Tarawa (LHA 1), вісім класу Wasp (LHD 1) і перший нового типу УДК America (LHA 6) у 2014 році. Другий УДК типу America, USS Tripoli (LHA 7), був переданий ВМС у 2020 році. Bougainville (LHA 8) перебуває стадії будівництва.

УДК типу «Америка» (America-class) були спеціально розроблені для висадки на берег експедиційного загону морської піхоти за допомогою літаків вертикального зльоту і посадки – конвертопланів V-22 Osprey і за підтримки літаків типу Harrier II, F-35 Lightning II та гелікоптерів. З водотоннажністю 45000 тонн вони не поступаються авіаносцям Франції та Індії.

Планувалось, що вони не матимуть палуби для кораблів на повітряній подушці, а зосередяться на повітряному транспорті, виконуючи функції колишніх ескортних авіаносців. Авіакрило включає конвертоплани Bell-Boeing MV-22B Osprey, літаки Lockheed Martin F-35 Lightning II, а також гелікоптери Bell AH-1Z Viper, Sikorsky CH-53 Sea Stallion та MH-60S Knighthawk.

Однак у березні 2008 було оголошено, що кораблі типу «Америка» отримають палубу для десантних кораблів завдяки зменшенню площ для авіаційного крила. Через необхідний час для зміни проєкту два перші (America і Tripoli) виготовлені за першим варіантом (Flight 0).

Починаючи з LHA 8 кораблі серії отримають менші авіаційні ангари, докову камеру і місце для десантних кораблів, кораблів на повітряній подушці. Для висадки десантних кораблів УДК набиратиме воду у баластні цистерни, затоплюючи десантну палубу, де можуть перебувати: два десантних катери LCU, або три LCAC, або шість LCM-8, чи до 61 БТР AAV7.

Універсальні десантні кораблі (amphibious assault ship) типу «Америка» мають довжину 257 м, ширину 32 м і водотоннажність 44854 тонни. Силова установка з двох газотурбінних турбін General Electric LM2500+ дозволяє рухатись з максимальною швидкістю у 22 вузли. Екіпаж корабля складає 1059 осіб, з них 65 офіцерів, також корабель бере на борт 1687 морських піхотинців та 184 особи медичного персоналу.

Для самооборони корабель має по дві пускові установки зенітних ракетних комплексів (ЗРК) RIM-116 Rolling Airframe Missile (дальність дії до 10 км) і ЗРК RIM-162 ESSM (понад 50 км), дві артилерійські установки Mark 15 Phalanx CIWS та 12,7-мм кулемети Browning M2.