Франція замовила нову протитанкову ракету

Франція вирішила обрати вітчизняні ракети MAST-T для озброєння ударних гелікоптерів замість Brimstone 2 або американських AGM-179JAGM (Joint Air-to-ground Missile).

Європейська Організація зі співробітництва в галузі озброєнь (OCCAR) від імені уряду Франції підписала контракт з MBDA FR на розробку, виробництво та первинну оперативну підтримку протитанкових ракет MAST-T.

Ракетами MAST-T планується озброїти останню версію ударних гелікоптерів Tiger MKIII. Це має надати їм можливість боротися навіть з найсучаснішими танками. Сьогодні французькі гелікоптери Tiger використовують американські ракети Hellfire, а також ракети інтегровані з ПТРК HOT-3, які, як вважаються не відповідають вимогам поля бою.

Очікується, що розробка займе 10 років, а серійне виробництво розпочнеться у 2027 році. Нову ракету мають розробити на базі ракети MMP (Missile Moyenne Portée). Можна очікувати, що MAST-T, як і MMP, буде ракетою класу NLOS (Non Line of Sight), призначеною для ураження цілей, що знаходяться поза межами прямої видимості.

Франція планує придбати 500 таких ракет на суму приблизно 77 мільйонів євро.