Прилади артилерійської розвідки в арміях НАТО

Автор: М.Бєляєв
Прилади артилерійської розвідки в арміях НАТО

Огляд Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що відбулася у Львові 14 травня.

До вашої уваги тези доповіді «Прилади розвідки та цілевказування для забезпечення точгого артилерійського вогню у збройних силах країн НАТО».

Точне місце розташування цілі є першим з п'яти вимог для артилерії в США та НАТО. Координати цілі і помилки у визначенні розташування цілі повинні мати достатню точність, щоб під час її обстрілу був досягнутий бажаний ефект.

Для визначення координат цілей з метою подальшого їх ураження в США та НАТО, так само як і в ЗС України використовують оптико-електронні прилади, радіолокаційні станції, звукометричні комплекси, безпілотні літальні апарати.

Оптична і оптико-електронна розвідка в даний час і в перспективі залишається одним з основних видів артилерійської і загальновійськовий розвідки. Спостереження за противником на полі бою за допомогою оптичних і оптико-електронних приладів забезпечує отримання найбільш достовірних даних з високим ступенем деталізації.

Оптико-електронними засобами розвідки і спостереження, які застосовуються в США та НАТО, перш за все забезпечуються групи вогневої підтримки (FiST), до складу яких входять передові спостерігачі (FO).

Як правило, подібні прилади мають денний і нічний канали, систему позиціювання GPS, магнітний компас з цифровою індикацією і безпечний для очей лазерний далекомір. Можуть бути додані додаткові можливості і засоби, наприклад, запис відео, фотографування, лазерний цілевказівник, а також астрономічний компас на випадок відсутності сигналу GPS. У пристроях спостереження, виявлення і цілевказівки тепловізійний або нічний канал є однією з ключових підсистем.

У збройних силах провідних держав світу прийнято на озброєння сучасні прилади (системи) розвідки та цілевказування, які забезпечують ведення оптичної розвідки, передачу інформацію про цілі в реальному масштабі часу, здійснення корегування артилерійського вогню та ударів авіації, управління високоточними боєприпасами.

Групи FiST мають на озброєнні наступні моделі оптико-електронних засобів розвідки і спостереження: JIM HR, JIM Compact, JIM US, JIM LR, Mockito TI, Lisa, Lilly, TiCAM 1000C, Nyxus Bird, ReconV Ultra Lite, ReconV, Recon B2, Sophie UF, Sophie MF, Sophie XF, JETS.

Зазначені прилади відповідають основним вимогам, які висуваються до оптико-електронних засобів розвідки і спостереження, а саме:

  • маса до 1,8 кг;
  • граничне значення помилки розташування цілі визначено 45 м на 5 км, практичне кругове імовірне відхилення 10 м на 10 км;
  • для спостережень вдень оптика має збільшення більше x7, мінімальне поле зору 6°x3,5°;
  • денна кольорова телекамера забезпечує потокове відео, гарантуючи ймовірність розпізнавання 70% цілей на дальність більше 3 км і ідентифікацію до 2 км в ясну погоду;
  • тепловізійний канал забезпечує з імовірністю 70% при розпізнаванні від 1 до 2 км і ідентифікації від 0,5 до 1 км;
  • дані про цілі зберігаються в координатному блоці UTM/UPS, а дані і зображення можуть передаватися через роз'єми RS-232 або USB 2.0;
  • зв'язок забезпечується легким високоточним GPS-приймачем PLGR;
  • електроживлення здійснюватися від літієвих акумуляторів.

У провідних у економічному відношенні країнах світу ринок прилади розвідки і цілевказівки безперервно розвивається. Між фірмами виробниками йде напружена боротьба за покращення ТТХ, розширення їх функціональності.



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 14 травня 2021 р.)