На озброєння ЗСУ прийнято вітчизняну тепловізійну систему нічного керування Atri Tinds

тепловізійна система нічного керування Atri Tinds

Основне призначення системи Atri Tinds, яку вже почали встановлювати на військову техніку, – керування машиною в умовах недостатньої видимості без її демаскування.

Система розроблена приватною компанією НВО «Небо України», повідомляє Defense Express.

«Система Atri Tinds пройшла визначальні відомчі випробування й прийнята на озброєння наказом міністра оборони Андрія Тарана № 139 (від 28 квітня 2020 року)», – повідомив голова правління корпорації «Науково-виробниче об'єднання «Небо України» Тарас Венгер.

тепловізійна система нічного керування Atri Tinds

Завдяки тепловізійній камері, яка передає зображення на монітор водію транспортного засобу, військова техніка може рухатися в повній темряві (або за інших умов як то туман, злива чи велика задимленість) з виключеними фарами та підсвіткою, що суттєво ускладнює можливість візуального виявлення та спостереження за такою технікою.

Інша функція тепловізору – можливість в умовах обмеженої оглядовості самому побачити противника, без власного демаскування, що доречно під час військових патрульних операцій, як то пошук та знешкодження ворожих ДРГ тощо.

Наразі система встановлюється на бойові розвідувально-дозорні машини БРДМ-2Л1 (модернізовані на МБТЗ версії радянської машини). Також нею оснащуються бронеавтомобілі «Варта» та «Новатор» від КВП «Українська бронетехніка».

Система проходила державні випробування у складі ракетного комплексу 360МЦ «Нептун».

Крім того, командувачем Сил логістики ЗСУ прийняте рішення встановлювати тепловізійну систему нічного керування на практично всі види комплексів ЗРК ЗСУ.

«Вже починаємо ставити систему на зенітно-ракетний комплекс «Бук-М1», «Оса-АКМ», «Тунгуска», С-300ПС й С-300В1, а також на «Тор», – повідомив Тарас Венгер.

Також, за його словами, наразі розглядаються пропозиції щодо оснащення бронемашин «Козак-2М1» (виробництва НВО «Практика»), БТР-4Е (від ДП ХКБМ) та БТР-80.

В стандартній комплектації в Atri Tinds входить невелика тепловізійна камера переднього огляду ATRI-TIC, дисплей механіка-водія AD-LCD/7, блок комутації BCU-1 та блок управління системою. Додатково система може бути оснащена тепловізорами бокового та заднього огляду, денною камерою, додатковим монітором, системою очищення камер та модулем запису відеозображення з камер, що входять в склад системи.

тепловізійна система нічного керування Atri Tinds

Завдяки магнітному кронштейну камери, що входять до складу комплексу Atri Tinds при потребі можуть бути легко встановлені на будь-який транспортний засіб за 5 хвилин.

тепловізійна система нічного керування Atri Tinds Модернізований на Миколаївському бронетанковому заводі БРДМ-2Л1 оснащений Atri Tinds