КМП США розформував останній танковий батальйон

1-й танковий батальйо КМП США

Корпус морської піхоти США розформував 1-й танковий батальйон через відмову від танків у рамках реформи. Урочиста церемонія прощання з прапором частини відбулась у п'ятницю.

Про це повідомляє сайт Marine Times.

Останній танковий батальйон розформований у рамках 10-річної радикальної реформи, яка стартувала минулого року. Перед цим було розформовано 2-й танковий батальйон.

Танкістам розформованого батальйону запропонували три варіанти: перевестися у танкові підрозділи до армії, залишити службу достроково або змінити свою військову спеціальність.

При цьому, за словами речника відділу персоналу та резерву КМП майора Джордана Кохрана, 151 танкіст виявив бажання змінити спеціальність та продовжити службу в морській піхоті, 121 – розірвати контракт достроково, 12 – вийти на пенсію, а 72 – перевестися в армійські танкові підрозділи. З офіцерів – 89 подали рапорти на переведення в інші частини КМП, 2 – на пенсію, 2 – на дострокове розірвання контракту, в армію з офіцерів не перейшов ніхто.

1-й танковий батальйо КМП США

На момент оголошення реформи у розпорядженні Корпусу було 452 танки. До грудня 2020 року 323 були передані в армію. Решта танків мають бути передані до 2023 року, це зокрема ті, що перебувають за кордоном і на борту кораблів.

Окрім танків морська піхота позбудеться більшості ствольної артилерії та частини авіації на користь мобільних пускових установок протикорабельних ракет, РСЗВ та безпілотних систем.



Автор реформи – комендант Корпусу морської піхоти (КМП) США генерал Девід Бергер хоче перетворити морську піхоту на військово-морську експедиційну силу, яка не підмінятиме собою армію з важким озброєнням – «морська піхота має повернутися до витоків».

В основі плану Бергера створення «прибережних полків» – Marine Littoral Regiments (MLR), чиєю головною місією буде протистояння ВМФ КНР на островах у Південнокитайському та Східнокитайському морях. За словами генерала, КМП більше не розглядає Росію, як головну загрозу, а ставить її в ряд з Іраном, Північною Кореєю та екстремістськими угрупованнями.

Нові «прибережні полки» висаджуватимуться на острови невеликими мобільними групами у 50-100 морпіхів, озброєними протикорабельними ракетами, авіаційними, наземними, надводними та підводними безпілотниками. Ці загони діятимуть проти китайських кораблів перш ті вийдуть у відкритий океан, а також даватимуть цілевказання для ударів Повітряних сил та ВМС.



Крім того, КМП змінює всю концепцію підготовки морських піхотинців.

Тепер робитимуть ставку на «розумних автономних морпіхів», а не «бездумних виконавців наказів». Морпіхи мають вміти діяти самостійно, без тотального контролю штабів і командирів.

Пілотна програма запущена в Школі морської піхоти у Кемп-Пендлтоні у січні цього року.

Зокрема, морські піхотинці більше не навчатимуться вузьким спеціальностям, таким як стрілець, кулеметник, мінометник або оператор ПТРК, а замість цього, до випуску з навчального центру володітимуть всіма видами зброї що є у роті.