Україна обговорює з Данією будівництво кораблів для ВМСУ

Україна обговорює з Данією будівництво кораблів для ВМСУ Фото: MortyDK

Україна розглядає можливість будівництва на вітчизняних підприємствах нових військових кораблів для ВМС України за проєктами данських компаній.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на інформацію оприлюднену директором департаменту Мінстратегпрому України Дмитром Волошенковим.

Він зазначив, що 17 травня за участю віцепрем'єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського відбулась зустріч із Послом Королівства Данії в Україні Олє Егберг Міккелсеном, військовим аташе капітаном 1-рангу Феліксом Еббестадом та представниками данських суднобудівних компаній «OMT», «SH Defense» та «Terma» щодо перспективи будівництва на українському підприємстві високоманеврених багатоцільових патрульних кораблів типу (Knud Rasmussen class) для українського флоту.

Патрульні кораблівтипу «Кнуд Расмуссен» (Knud Rasmussen class) перебувають на озброєнні ВМС Данії з 2008 року. Кораблі, повною водотоннажністю близько 2000 тонн, здатні патрулювати на великій відстані від берега.

Наразі для ВМС Данії побудовано три такі кораблі. Озброєння складається з 76-мм артилерійської установки, ЗРК RIM-162 ESSM, двох двотрубних торпедних апаратів для торпед MU90 Impact та двох 12,7-мм кулеметів. Корабель оснащений гелікоптерним майданчиком.

Завдяки модульній системі StanFlex склад озброєння може бути змінений.

Швидкість судна 17 вузлів. Дальність плавання 3000 миль. Екіпаж 18 осіб, плюс авіаперсонал та додаткові місця (загалом корабель здатен розмістити 43 особи).

Knud Rasmussen class Фото: George Degener

Зазначимо, що у 2018 році, стало відомо про готовність Данії продавати кораблі Україні. Про це йшлося у звіті Стокгольмського інституту вивчення проблем миру (SIPRI) про експортні операції з продажу зброї. Тоді мова про мінні тральщики у кількості трьох одиниць. Вартість цих кораблів, на той момент оцінювалася у 102 млн євро.