Військових зобов'яжуть не допускати сексуальних домагань

Військових зобов'яжуть не допускати сексуальних домагань

Це закріплять у військових статутах. Відповідний законопроєкт № 5485 був розроблений Міністерством оборони України та 13 травня зареєстрований у Верховній Раді.

Проєктом пропонується доповнити статтю 11 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, яка визначає загальні обов'язки військовослужбовців словами: «не допускати порушень, пов’язаних з дискримінацією за ознакою статі чи сексуальними домаганнями».

Водночас командирів зобов'яжуть «організовувати та неухильно особисто дотримуватися принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у службовій діяльності».

Також законопроєкт пропонує норму, що службове розслідування, пов’язане з дискримінацією за ознакою статі та сексуальним домаганням, має проводитися комісією, до складу якої призначаються, за можливості, представники обох статей у рівному співвідношенні.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт розроблено на виконання Протокольного рішення від 30.10.2020 за результатами наради під головуванням віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроантлантичної інтеграції України з нагоди 20-ї річниці Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека».

Нагадаємо, що наразі відомо принаймні про два випадки сексуальних домагань, які набули широкого розголосу. В обох випадках жінки-військові заявили домагання з боку керівництва.

Так у січні 2019-го року 26-річна лейтенант Валерія Сікал публічно повідомила, що її примушував до вступу в статевий зв’язок командир військової частини А1358 Віктор Іванів. В Хмельницькій області, де знаходиться дана частина поліція не прийняла заяву в дівчини, через що вона була вимушена звернутися до Вінницької поліції. Її справа за два роки так і не дійшла до суду, сама ж Валерія переїхала до Польщі, а Віктора Іваніва перевели до Києва.

У 2021 року підполковник Ольга Деркач, начальник фінансового Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки заявила, що вже довгий час, вона та її колеги потерпають від дій керівника установи полковника Олександра Криворучка. Також вона подала заяву до правоохоронних органів. У лютому полковник звільнився по закінченню контракту. Слідство продовжується.