Українські артилеристи узялися до практичної фази міжнародних навчань Dynamic Front 2021 у Польщі

Автор: Олексій Тригуб
Dynamic Front 2021

Сьогодні розпочалася практична фаза міжнародних навчань Dynamic Front 2021, у рамках якої українська батарея 152-мм гармат «Гіацинт-Б» виконуватиме бойові стрільби на полігоні поблизу польського міста Торунь.

Про це повідомляє Інформаційна агенція Міноборони «АрміяInform».

Рівно о 6 годині 17 травня 2021 року командир українського підрозділу отримав бойовий наказ, відповідно до якого батарея висунулася з району зосередження на вогневу позицію для проведення тактичних дій.

Загальне керівництво діями артилерійських підрозділів різних країн здійснює командування 41-ї бригади польової артилерії 7-ї американської армії, яку ще називають Європейською — це 7-ма польова армія США, що від закінчення Другої світової війни базується в Європі.

Dynamic Front 2021

Як розповів журналістові АрміяInform пресофіцер артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича Олег Калашніков, усі дії зведеного підрозділу СВ ЗС України відбуваються за натовськими алгоритмами.

— Командування нашого зведеного підрозділу отримало від керівництва навчань попереднє бойове розпорядження з робочою картою, — розповідає офіцер. — У ньому було визначено зону інтересу, район проведення операції (бойових дій), сили та засоби противника, свої сили та засоби тощо. Бойове розпорядження також включає такі пункти, як «завдання», «виконання», «забезпечення», «управління та зв’язок».

На основі попереднього бойового розпорядження були розроблені варіанти дій. Це один з основних етапів планування, що має 8 стандартизованих процесів. Варіанти дій оформлюються на оверлеях, схемах, робочих картах з відповідними тактичними розрахунками: співвідношення сил і засобів своїх підрозділів і противника по тактичних завданнях (напрямках, районах); перегрупування підрозділів (перевезення різними видами транспорту); кількісно-якісних показників тактичних завдань; використання різних видів резервів. Розроблені варіанти дій повинні відповідати відповідним критеріям реалістичності, бути життєздатними. Тобто робота, яка відбувалася в артилерійському підрозділі, є аналітичною, що потребує глибоких фахових знань і практичного досвіду особливостей використання артилерійських підрозділів, що мають різне озброєння та штатну комплектацію.

Dynamic Front 2021

Напередодні активної фази навчань український підрозділ прибув на місце майбутніх бойових стрільб, де виконав пристрільні постріли. У ціль влучили всі без винятку снаряди — бойовий досвід артилеристів дається взнаки. І ось сьогодні активна фаза розпочалась. З цієї вогневої позиції українські гармаші вестимуть бойову стрільбу майже до кінця цього тижня — до 21 травня включно.

О 7 годині 30 хвилин артилерійський підрозділ здійснив марш, особовий склад зайняв вогневі позиції, зорієнтував гармати для стрільби та виконав роботи з їхнього інженерного обладнання. Невдовзі тишу над польським полігоном розірвуть залпи 152-мм українських «Гіацинтів».