На відміну від інших країн, в Україні не думають як ремонтуватимуть техніку, яку приймають на озброєння

Автор: І.Кондратюк
в Україні не думають як ремонтуватимуть техніку, яку приймають на озброєння

Огляд Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що відбулася у Львові 14 травня.

До вашої уваги тези доповіді «Аналіз досвіду застосування існуючих засобів технічного обслуговування та ремонту військової автомобільної техніки вітчизняного виробництва».

Одну із основних складових системи відновлення військової автомобільної техніки (ВАТ) у Збройних Силах України складають рухомі засоби технічного обслуговування і ремонту (РЗ ТО та Р). Вони включають в себе:

  • засоби технічного оснащення (технологічне обладнання, оснащення й інструмент);
  • виробничі площі чи приміщення (кузови-фургони, намети);
  • транспортну базу (колісну, гусеничну);
  • енергетичне обладнання (генератори, трансформатори, перетворювачі);
  • засоби управління виробничим процесом (засоби зв’язку, прилади контролю та налагодження, оргтехніка)

Зазначені засоби можуть бути комплексного або окремого виконання. В ремонтних підрозділах та частинах найбільше застосовуються комплексні рухомі технічні засоби відновлення – ремонтні майстерні, машини технічного обслуговування, машини технічної допомоги, броньовані ремонтно-евакуаційні машини.

Всього в ЗСУ в наявності близько 4718 од. РЗ ТО та Р, з яких 99% – зразки виробництва 1970-80-х років виготовлення за часів Радянської армії, з них 98% знаходяться в експлуатації понад 16 років та за своїми тактико-технічними характеристиками морально застарілі, не відповідають потребам у відновленні нових зразків автомобільної техніки, прийнятих на озброєння за останні роки, та поступаються ремонтним засобам інших провідних країн світу.

Відсутність в їх складі засобів діагностики, сучасних засобів зв’язку, інструменту та спеціальних приладів, які призначені для ремонту нових зразків ВАТ, знижують можливості їх застосування.



Світовий досвід засвідчує, що в ході розробки новітніх та модернізації зразків військової автомобільної техніки основними критеріями є: швидкість виявлення цілі, точність та максимальна дальність їх ураження, а також захищеність та маневреність зразка ВАТ. Відповідно і засоби технічного обслуговування та технічної діагностики автотехніки повинні мати необхідні прилади для перевірки параметрів автомобільної техніки.

Так на прикладі броньованих автофургонів «КрАЗ-SPARTAN-APC», «Козак 2», «Варта», «Новатор», які вже прийняті на озброєння Збройних Сил України, відсутні контрольно-перевірні машини для перевірки систем та їх діагностики.

Для контролю тактико-технічних характеристик зразків ВАТ та підтримання їх у боєздатному стані в новітніх зразках ВАТ які мають елементи комп'ютеризації та роботизації комплексів, балістичних обчислювачів озброєння, систем навігації, зв'язку та діагностики, необхідно мати прилади діагностування та перевірки технічного стану зразків ВАТ.

Одночасно в ході оснащення збройних сил провідних країн світу новітніми та модернізованими зразками автомобільної техніки розробляються машини технічного обслуговування та ремонту з новітніми пристроями для технічної діагностики. Прикладом цих країн є: ФРН, США, Франція, РФ та інші. Крім цього, на базі нових та модернізованих зразків ВАТ розробляються засоби евакуації та ремонту з елементами та приладами для діагностування зразків ВАТ.

На жаль, на рухомих засобах відновлення військової автомобільної техніки, які перебувають на озброєнні ЗС України, це не передбачено.



Провідні країни світу переходять на уніфіковані контрольно-перевірні машини нового покоління, які здатні проводити технічну підготовку гармат до стрільби, вивіряння прицілів, пристрілку стрільбовим та безстрільбовим методомами.

Так у РФ за допомогою контрольно-перевірної машини (КПМ) 1И37 здійснюється електронне чищення каналу дула від нагару, мастила, забруднень та іржі. Бортова інформаційно-вимірювальна система бази ПЕОМ дозволяє документувати та зберігати в пам'яті всі види робіт з обслуговування в бригаді (батальйоні) за кожну машину. Ефективність та якість робіт, які виконуються 1И37, перевищують попередні аналоги в 1,5–3 рази.

Попри те, що Збройні Сили України за останні два роки отримали на озброєння та прийняли на постачання велику кількість зразків ВАТ, існує потреба у створенні новітніх зразків РЗ ТО та Р модульного типу з сучасним оснащенням засобами діагностики, контрольно-перевірних пристроїв, спеціального обладнання з ремонту та обслуговування.



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 14 травня 2021 р.)