Скупий платить двічі або експлуатація озброєння і техніки понад визначені терміни

Автори: В.Удовицький, Ю.Уваров
Комітет з питань нацбезпеки продовжить погодження ДОЗ на 2021-2023 роки на наступному засіданні

Огляд Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що відбулася у Львові 14 травня.

Тези доповіді «Експлуатація озброєння та військової техніки понад визначені терміни».

Будь-який виріб має граничний термін, після якого подальша його експлуатація неможлива або недоцільна з причин небезпеки або інших ризиків.

Парк ОВТ ЗС України в більшості складається зі зразків, які пройшли граничні терміни експлуатації. В нашому випадку термін служби техніки залежить від її довговічності. Недостатнє фінансування на оборону призводить до того, що ОВТ оновлюється дуже повільними темпами і зазвичай через певний проміжок часу прийнятий на озброєння зразок вже стає не актуальним.

Держава має підприємства, здатні проводити повний цикл виготовлення зразку і проведення всіх можливих видів ремонтів. Але «фінансові питання» стають на заваді посилення оборони нашої Батьківщини.

Замість того, щоб забезпечувати, суворо контролювати і за необхідності карати за невчасне проведення відповідного виду ремонту у визначений термін, ми відтягуємо цей термін до максимально можливого, і коли зразок приходить в непридатний стан, починаємо думати, а як його дешевше і де відремонтувати.

Ремонт починається в підрозділі, не є якісним і робиться у більшості випадків із підручних засобів, без дотримання технологічного процесу, у зв’язку з відсутністю фахівців, технічної літератури та запасних частин, інструментів і приладдя. Після ремонту в підрозділі зразок певний час продовжує експлуатуватися, але потім знову виходить з ладу, його намагаються відремонтувати, і коли не виходить, його відправляють на ремонт в ремонтний підрозділ.

В ремонтному підрозділі ремонт робиться більш якісно, але він охоплює лише ту несправність, з якою прийшов зразок. Після ремонту зразок знову експлуатується, і коли починають постійно виходити з ладу різні складові, тоді вже керівництво замислюється про проведення ремонту в заводських умовах з повним дефектуванням зразка.

Ми в цей час маємо вже повністю несправний зразок, якому необхідний капітальний ремонт більшості складових, з перевищенням граничного терміну в 2 або більше разів. Зазвичай на проведення капітального ремонту витрачається набагато більше коштів, ніж було б витрачено на проведення планових середніх і регламентованих ремонтів.

Слід розуміти, що при ігноруванні граничних термінів ремонтів вони неминуче переростають у «загрози» виконання запланованих завдань або загибелі особового складу. Неспроможність ОВТ виконати завдання, особливо в умовах війни, через непланомірність виконання видів ремонту обертається у безвідповідальність особового складу. Починаються службові розслідування, з метою визначення винних, але чомусь ніхто не звертає уваги на те, скільки років експлуатується зразок, коли проводилися ремонти і чи справді винен особовий склад в тому чи іншому випадку

Таким чином, налаштувавши роботу з підтримання ОВТ в постійно справному стані не на папері, а в проведенні планомірних ремонтів на підприємствах ми зможемо досягти безвідмовності техніки. Також це дозволить, з часом, створити запаси справної і відремонтованої техніки, наприклад, при прибутті підрозділу з району проведення завдань, замість зданої в ремонт техніки одразу замінювати її з запасів справною ідентичною одиницею.



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 14 травня 2021 р.)