Незалежна підвіска – основа мобільності війської техніки

Автори: М.Грубель, М.Манзяк, О.Ланець, Л.Крайник
Незалежна підвіска – основа мобільності війської техніки

Огляд Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що відбулася у Львові 14 травня.

Пропонуємо до вашої уваги тези доповіді «Незалежні підвіски нового покоління військової автомобільної техніки – основа підвищення мобільності бездоріжжям».

Для колісної військової автомобільної техніки (ВАТ) прохідність на відміну від колісних транспортних засобів (КТЗ) підприємств національної економіки є однією з визначальних експлуатаційних властивостей.

Найбільш важкими, з точки зору прохідності для колісної техніки, є ґрунтові і засніжені поверхні як місцевості потенційних військових конфліктів. Поряд з тим рух нерівностями пов’язаний з виникненням коливань кузова автомобільної техніки, які мають вплив на вибір швидкостей руху і тісно пов’язані з параметрами підвіски.

Згідно з дослідженнями відомих наукових центрів в Європейському Союзі (ЄС) WES (англ. Waterways Experiment Station), DERA (англ. British Defense Evalution and Research Agence) RARDE (англ. Royal Armament Research and Development Establishment UK) тощо, а також МГТУ ім. Н.Е. Баумана (РФ) можна стверджувати, що на 90-92% площ бездоріжжя перепад висот локальних нерівностей опорної поверхні для колісної ВАТ не перевищує 400 мм.

Відповідно, поява на початку 2000-х років незалежної підвіски Timoney під навантаження на вісь до 10–12 т, що забезпечує збільшення ходу зі звичних у колісної ВАТ ходів 170-280 мм до 400-500 мм, це зумовило придбання ліцензій у Timoney провідними виробниками ВАТ (Oshkosh і ін., у т.ч. КамАЗ) та спеціалізованих виробників осей (Mеritor, Hendrickson, AxialTech і ін.) з розгортанням виробництва під нове покоління колісної ВАТ НАТО у період 2015–2025 рр.

Слід зазначити, що довгоходова (понад 350 мм) незалежна підвіска стала однією з визначальних причин успіху сімейства шасі TATRA T81 власне у військовій сфері, а саме ліцензійні виробництва у КНР та Індії, нещодавнє прийняття шасі TATRA під нове покоління броньованих машин переднього краю у Франції, Нідерландах і т.д

Певним чином це повторює ситуацію прийняття як нормативної вимоги щодо колісної техніки НАТО попереднього, ще актуального покоління, стосовно кліренсу понад 400 мм – у т.ч. з причин 95% покриття територій Європи, Канади злежалим снігом (найскладнішого стану снігового покриття ґрунту) висотою до 40 см, та відповідним суттєвим підвищенням мобільності у цих умовах.

Загалом хід підвіски до 400 мм дозволяє у 2-3 рази зменшити ймовірність пробою, пряма передача удару збурення на кузов (екіпаж) при спрацюванні підвіски до верхнього обмежувача ходу та відриву колеса від контакту з опорною поверхнею, спрацювання підвіски до нижніх обмежувачів її ходу

Незалежні підвіски дозволяють суттєво, на 25–33%, у порівнянні з залежними підвищити максимально допустиму швидкість руху твердим бездоріжжям, що обмежується, у т.ч. і самим водієм, гранично допустимим рівнем віброколивних навантажень на організм людини.

Крім того, вони дозволяють зменшити вразливість колісної ВАТ на полі бою, підвищити прицільність ведення вогню та зменшити втому екіпажу.

Додатковою тенденцією у цьому напрямі є зростаюче розповсюдження т.зв. активних і напівактивних підвісок з автоматичним регулюванням пружно-демпфуючих характеристик залежно від умов і швидкості руху бездоріжжям. Поряд з тим, такі нововведення суттєво ускладнюють конструкцію підвіски та збільшують її балістичну вразливість.





Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 14 травня 2021 р.)