У перспективі вартість спорядження піхотинця сягне 230-250 тисяч гривень

Автор: Д.Торопчин
У перспективі вартість спорядження піхотинця сягне 230- 250 тисяч гривень

Огляд Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що відбулася у Львові 14 травня.

До вашої уваги тези доповіді «Сучасні напрями вдосконалення систем спорядження ССО і створення на цій основі нової екіпіровки».

Військове спорядження – це безмежне поняття, що вміщує широкий набір бойових систем. Парадоксально, але факт: у всі часи комплект носимих піхотою озброєння і предметів спорядження майже завжди був на межі людських можливостей.

Сьогодні як мінімум чотири десятки країн реалізують національні програми зі створення свого "солдата майбутнього". Так системи індивідуальних бойових комплектів розробляються в African Warrior (ПАР), Soldato Futuro (Італія), Soldier Modernisation Program (Нідерланди), NORMANS (Норвегія), Soldado do Futuro (Португалія), Advanced Combat Man System (Сінгапур), ANOG (Ізраїль), BEST (Бельгія), Centry soldier (Чехія); у Німеччині (IdZ), Великобританії (FIST), Іспанії (COMFUT), Франції (FELIN), Росії (Ратник).

В Україні – це концепція єдиного комплексу бойового екіпірування (ЄКБЄ).

Основні напрями розвитку цих програм: вдосконалення взаємозв'язаних систем (ураження, захисту, управління, життє- та енергозабезпечення зі здатністю збільшувати можливості окремих показників). Очікувані результати:

  • зменшення маси носимої екіпіровки в 1,5 раза;
  • підвищення класу захисту бронежилетів у 2-3 рази;
  • інтеграції системи управління і засобів зв'язку з елементами екіпіровки;
  • забезпечення життєдіяльності при веденні бойових дій у будь-яких кліматичних умовах.

Практично скрізь екіпіровка солдата – це комплексне рішення з 5–10 підсистем. Вони (підсистеми) адаптуються і настроюються під різні бойові сценарії. Єдиний індивідуальний бойовий комплект (ЄКБЄ) в ЗСУ включає сорок два найменування.

Ці підсистеми за функціональним призначенням, об’єднуються в комплекти, що розподілені на групові та індивідуальні, базові та спеціальні, носиму та транспортну частини. На елементи (ЄКБЄ) накладається ряд логічних обмежень: ергономічність, вага та навантаження, габарити, енерговитратність, вартість.

Вартість зброї та екіпіровки сучасного американського піхотинця наближається до 70-80 тис. доларів. За оцінками наших експертів, майбутня вартість витрат на одного стрільця може скласти 230-250 тис. гривень.

Головна особливість успішності всіх закордонних програм переоснащення власних армій полягає навіть не в напруженій роботі вчених, а у швидкому впровадженні своїх розробок у частинах і спецпідрозділах, які вели активні бойові дії. Саме це скоротило (там, де можливо) терміни тестування, а по-друге, схвалені спецназом зброя і спорядження в «звичайних» підрозділах були сприйняті з максимальною довірою.

Бойова екіпіровка постійно допрацьовується, і кожні три роки розглядаються побажання командирів бригадної ланки сухопутних військ НАТО щодо її зміни та вдосконалення з урахуванням досвіду бойової й оперативної підготовки. Завдяки цьому вдалось досягнути приросту ефективності виконання бойових завдань в 1,5–2 рази.

Оновлений погляд на відому концепцію полягає лише в одному слові – «людиноцентрична» (для позначення цього терміна використовується словосполучення human – centric. Саме підхід, коли найголовніше – це людина, є ключовою особливістю проекту. Досягти цього планують шляхом зменшення навантаження на бійців, підвищення бойової ефективності та поліпшення умов життєдіяльності.





Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 14 травня 2021 р.)