Усі три американські верфі Fincantieri будуватимуть фрегати нового покоління для ВМС США

Автор: Ганна Марко
фрегат класу Constellation

ВМС США уклали контракт з Fincantieri Marinette Marine (FMM) на будівництво другого ракетного фрегата класу Constellation, раніше відомого як перспективний фрегат FFG (X).

Нагадаємо, що торік США обрали модифікацію FREMM запропоновану італійською Fincantieri в якості основи для нового багатофункціонального фрегата FFG(X). Fincantieri перемогла пропозиції Huntington Ingalls Industries (HII), Bath Iron Works (General Dynamics) з фрегатом Navantia F100 та Austal USA з оновленою версією прибережного бойового корабля-тримарана.

У квітні 2020 року було підписано контракт на будівництво головного корабля USS Constellation (FFG 62) (укр. – «Сузір'я»). Його будівництво має розпочатися цього року після остаточного перегляду проєкту. Очікується, що корабель увійде до бойового складу у 2026 році.

Минулого четверга тижня було укладено контракт вартістю $553,8 млн на будівництво другого фрегата – USS Congress (FFG 63). Потенційна вартість всієї програми, що з опціоном включає десять кораблів – $5,5 млрд. Перший фрегат буде коштувати $1,2 млрд. Надалі очікується, що ціна наступних фрегатів буде зменшена до $900-950 млн.

USS Congress (FFG 63) буде побудований на суднобудівному заводі FMM у місті Марінетт, штат Вісконсин. Наразі тут проводиться підготовка до будівництва головного корабля.

Загалом FMM має три верфі в США в районі Великих озер: у Марінетті, Стерджен-Бей та Грін-Бей. Передбачається всі їх залучити до будівництва нових фрегатів. Компанія вже будує найбільший в США судновий підіймач та планує вкласти $200 млн у будівництво закритого цеху. Також FMM планує найняти ще 600 працівників, що збільшить їх чисельність до 3000.

Фрегати класу Constellation мають бути відносно невеликими багатоцільовими кораблями здатними вести протиповітряну та протичовнову війну, вражати наземні цілі, вести радіоелектронну боротьбу та інформаційні операції.

Кораблі оснастять радарами Enterprise Air Surveillance Radar (EASR), що є модифікованою версією РЛС Raytheon SPY-6, багатофункціональною бойовою інформаційно-керуючою системою «Іджіс» (Aegis Baseline 10) від Lockheed Martin, універсальними вертикальними пусковими установками Mark 41 на 32 комірки, а також системами самооборони.

За контрактом, американські ВМС надають значну частину обладнання, включно з варіантом радіолокатора AN/SPY-6, що використовується на есмінцях класу Arleigh Burke Flight III, ці витрати не включаються до зазначених 5,58 млрд доларів.

У FMM заявили, що сподіваються побудувати набагато більше фрегатів, ніж 10 кораблів.