Армія США протестує легку САУ із системою м'якої віддачі від AM General і Mandus Group

UMVEE 2-CT Hawkeye Mobile Howitzer Systems (MHS)

AM General отримала від армії США контракт на поставку двох легких мобільних 105-мм гаубиць HUMVEE 2-CT Mobile Howitzer Systems (MHS) для перевірки характеристик.

Hawkeye Mobile Weapon System (105MWS, «Яструбине око») – спільна розробка AM General і Mandus Group, що являє собою легку 105-мм гаубицю М20 на шасі позашляховика HMMWV M1152, оснащену системою м'якого відкоту Soft Recoil, яка дозволяє знизити навантаження і масу стабілізувальних конструкцій на 50% у порівнянні зі звичайними системами.

Водночас «поки американська армія, впродовж наступного року випробуватиме 2-CT Hawkeye MHS, AM General і Mandus Group продовжать вдосконалювати технологію інтеграції системи м'якої віддачі на інші мобільні платформи. Зокрема масштабованість вже перевіряється на 155-мм прототипі [САУ Brutus]. Також розглядається інтеграція системи до інших наявних та майбутніх бойових систем». Про це йдеться у пресрелізі AM General.

Легка САУ 105MWS «Яструбине око» має високу мобільність, широку можливість переміщення транспортною авіацією та гелікоптерами в тому числі транспортування на стропах та десантуванням парашутним способом.

Hawkeye hotwitzer

Стійкість платформи забезпечують чотири гідравлічні стабілізатори. Забезпечується наведення по горизонталі 180˚ (за необхідності 360˚), по вертикалі від –5 до +72 градусів. Розрахунок складається з чотирьох осіб, але за потребою вести вогонь можуть й дві людини.

Система управління вогнем складається з оптичного телескопічного прицілу M137A2 та цифрової системи MG 9000, до складу якої входить інерціальна навігаційна система LN-270 від Northrop Grumman, камера наведення прямого вогню DFS-02 від Sekai Electronics, Inc, GPS-антена S67-1575-76 від Sensor Systems Inc, радар виміру початкової швидкості Weibul Scientific і дисплейний блок навідника від Mandus.

Hawkeye hotwitzer

Дальність стрільби стандартними боєприпасами – 11,6 км, активно-реактивними – 19,5 км.

Максимальна скорострільність гармати вісім пострілів на хвилину протягом трьох хвилин, звичайна – три постріли на хвилину. Для стрільби може використовуватися вся номенклатура 105-мм боєприпасів американської армії.

Маса самохідної артилерійської установки не перевищує 4,4 тонни. Довжина близько 5 метрів, ширина – 2,4 метра, висота в похідному положенні – 2,3 метра. Максимальна швидкість становить до 100 км/год, запас ходу по шосе – 400 км.

Відео випробувань Hawkeye 105MWS у 2017 році: